Pengikut

Ogos 30, 2010

Mesyuarat Pemilihan Murid Prasekolah Sesi 2011

Tarikh : 10 Ogos 2010
Hari : Selasa
Tempat : Bilik Gerakan SK Jengka 11
Masa : 9.00 pagi


Jemputan :
Tuan Guru Besar,GPK 1, GPK Hem, GPK Ko, Guru Prasekolah, Guru Tahun 1, Guru Pendidikan Islam, YDP PIBG, NYDP PIBG, Pengerusi JKKR Jengka 11 dan Pengerusi Permuafakatan Prasekolah.

Seramai 41 orang kanak-kanak berumur 6 tahun semuanya telah memohon untuk memasuki ke Kelas Prasekolah Semaian Subur bagi sesi 2011. Kami terpaksa meneliti betul-betul latarbelakang murid dengan bantuan Ketua JKKR dan Cikgu Norhayati, Guru Tahun 1 yang merupakan anak tempatan Jengka 11 yang lebih arif dan kenal dengan setiap penduduk di sini.

Alhamdulillah, semuanya dahpun selesai dan harap-harap tiadalah perkara berbangkit lagi pada ibubapa yang anaknya tidak berjaya untuk masuk ke kelas prasekolah. Serba salah dibuatnya..Tapi, kami hanya memerlukan 25 orang sahaja!!
Insyaallah...prasekolah SKJ11 akan dapat perluasan 1 lagi kelas untuk tahun 2012. lepas nie..yang 5 tahun pun boleh mohon  (^o^) ..







Farm Animals

Dah lama sangat dah nak upload pic  yang hilang nie sebenarnya, baru hari nie jumpa semula...Sebenarnya nak buat aktiviti nie masa GB nak observe..dah last minute hari nak observe tu anak pula demam meragam, terpaksela Cikgu Eela ambil CRK...huhuhu...Budak2 suka sangat buat Farm Animals nie..mule2 tayangkan dulu slide about Farm Animals then baru buat kandang nie..and murid answer the questions..
Nak Download slide PowerPoint nie bileh ke sidebar
DOWNLOAD NOW!


Bina tempat tinggal farm animals


 
Inilah dia kalau teacher suruh bawa kotak kasut






Latihan Pengukuhan



Circle Bear:)

x sabar nak tengok teacher buat demo circle bear..

Ini bahan-bahannye..

masa nie sunyi sangat kelas, masing2 tak sabar nak siapkan circle bear

INILAH HASILNYA!!!







Nak buat macam niepun boleh juga...





Ogos 24, 2010

Vehicle Puppets :: CRAFT

::VEHICLE PUPPETS:



Lukiskan garis melengkung atau lurus pada kertas lukisan dan lukis beberapa gambar background seperti contoh di atas.

Warnakan gambar dengan water color atau crayon.


Potong pada bahagian melengkung menggunakan pisau dan biarkan 2-5 inci di hujung garisan tersebut.


Warnakan gambar kereta dan gunting.
Download gambar-gambar vehicles disini


Lekatkan batang stick atau lidi sate pada belakang gambar kereta.


Anda boleh juga melukis gambar-gambar kenderaan lain seperti bas dan lori.



Sisipkan batang stick di belakang lingkaran yang telah dipotong.
Cuba anda gerakkan. Ia seperti kereta yang sedang dipandu.
SELAMAT MENCUBA!!


Circle Bear :: CRAFT



:: CIRCLE BEAR ::

Langkah 1
Gunting kertas bewarna berbentuk bulat mengikut saiz di atas.

Langkah 2
Gamkan bahagian dalam telinga di atas bulatan telinga

Langkah 3
Gamkan sepasang telinga si sebalik bulatan muka tersebut.

Langkah 4
Gamkan pula bulatan untuk muncung, hidung dan mata

Langkah 5
Lukiskan bentuk mulut menggunakan marker atau crayon

Langkah 6
Siap!!!!


Nak buat yang macam nipun boleh juga..terpulang pada anda...

Ogos 23, 2010

Psychomotor::

Zara : does anyone can explain to me the meaning of psikomotor?

Purpose is the development of psychomotor skills and physical ability of muscle.

OBJECTIVE psychomotor

Psychomotor aspects are related to physical movement. Teachers who teaches physical education will have control of movement members as a primary focus in teaching and training. In preschool and primary school, children are brought up to the control the movement of the ordinary in life, in the exercise. In addition to the students are trained for specific skills that are not performed in everyday life. For example, the dribble skills football game.

As the domain of cognitive and affective, psychomotor domain also has its own hierarchy as proposed by Simpson Taxonomy and taxonomic Jewett.

Simpson taxonomy divides the aspects of psychomotor into five levels:
i. observation
ii. preparation
iii. motion control
iv. mechanism
v. specific movements

While Jewett Taxonomy produce three main stages:
i. basic movement
ii. specific movements
iii. creative movement



Animals Train:: CRAFT


 
LANGKAH 1:
 Boleh print template haiwan di sini
circus animals


LANGKAH 2:
Warna dan gunting gambar haiwan-haiwan tersebut.

LANGKAH 3:
buatkan poket berbentuk segi empat mengikut anggaran besar haiwan tersebut.


LANGKAH 4:
Potong bahagian yang diukur

LANGKAH 5:
pastikan anda lebihkan sedikit poket untuk mana-mana 2 haiwan  supaya dapat membuat enjin dan kepala kereta api.

LANGKAH 6:
Potong bentuk2 empat segi, segitiga, dan bulat untuk buat badan, enjin dan tayar kereta api.

LANGKAH 7:
Tampalkan bahagian-bahagian yang telah dipotong seperti di atas.
LANGKAH 8:
Tampal bentuk bulat pada setiap poket yang telah siap.
LANGKAH 9:
Potong kertas jalur memanjang untuk dilekatkan pada semua poket.

LANGKAH 10:
Lekatkan separuh pada kepala kereta api.


LANGKAH 11:

buka poket yang telah dilipat dan gamkan jalur tadi di dalam lipatan tersebut.


LANGKAH 12:
Lertakkan gam dibucu poket tersebut, lipat dan tampal.

LANGKAH 13:
Potong bahagian yang terlebih.
LANGKA 14:
Punch kan pada setiap poket mengikut bentuk yang anda suka.
Ianya terpulang kepada anda untuk mencorakkan nahagian badan kereta api tersebut.


LANGKAH 15:
Masukkan template haiwan yang telah siap digunting tadi.
Inilah hasilnya!!
Anda boleh buat background pokok-pokok dan tampalkan Train Craft ini pada background tersebut.



SELAMAT MENCUBA!!
Related Posts with Thumbnails

Labels

Idealogi Cikgu Eela (91) Lembaran Kerja (52) Tema (44) Craft (40) Aktiviti murid (39) diari (34) BBM (32) Hasil kerja murid (29) Tunjang B.Malaysia (29) ABC (18) Clipart (17) keceriaan (17) Aktiviti Prasekolah (15) Kreativiti (15) Tunjang B.Inggeris (15) Tunjang STI (15) Nota Pendidikan Awal Kanak-Kanak (14) Asignment PRA (12) Cerita Kanak-Kanak (12) Info Semasa (12) Pengurusan Prasekolah (12) Aktiviti Prasekolah Zon Jengka (8) Banner (8) Download (8) LINUS (7) Nota Pendidikan Prasekolah (7) BBB (6) Brosur (6) Bulan Kemerdekaan (6) Decoration Class (6) Landskap pekebunan (6) Rekod Baca (6) menu PPM (6) Aktiviti menulis (5) Awal Matematik (5) Bunting (5) Creativity (5) Fizikal (5) ICT (5) Inovasi (5) Pemantauan (5) Theme (5) Bookmarks (4) FB Preschool Shoppe (4) Kolaj (4) Lagu Kanak-Kanak (4) Misi cuti sekolah (4) Origami (4) Takwim (4) Themes (4) Tunjang Kerohanian Sikap dan Nilai (4) Hiasan Kelas (3) Kenderaan (3) Lawatan (3) Motivasi Diri (3) Pekerjaan (3) Persediaan Awal Tahun (3) Tunjang Sosio Emosi (3) minggu orientasi (3) Aktiviti Sekolah (2) Anggota Badan (2) Boneka (2) FB Cikgu Group Eela (2) Pentaksiran (2) Playdough (2) Serangga (2) Tips (2) Tumbuh-tumbuhan (2) B.Malaysia Stem (1) Biodata Aulad Bestari (1) CNY (1) Cuaca (1) Diagram (1) Diorama (1) Grafik (1) Ilmu (1) Innovation (1) Institusi Awam (1) Jiran Saya (1) Kemudahan Awam (1) Kerja Cuti Sekolah (1) Logo (1) Pemulihan Khas (1) Pop up Card (1) Ringbook (1) Scrap Book (1) Socio-Emotional Stem (1) Stem STI (1) Stickers Board (1) Tema Kenderaan Darat (1) Theme Land Vehicle (1) Video (1)

Senaman Si Tommy

/