Pengikut

Disember 30, 2010

Pendaftaran Pra 2011

MyEm0.ComAssalamualaikum...
Alhamdulillah...masih boleh bernafas lagi hari nie dan meneruskan tentatif program seterusnya iaitu Pendaftaran & Pembayaran Keperluan Murid Prasekolah 2011...
Cikgu Eela  rasa suasana amat mendamaikan dengan cuaca yang sungguh mendung...hurm..
baru buka pintu kelas tadipun dah ada parent yang datang..tapi mujurla diaorang xdatang berebut2 macam budak2 nak beli nasi lemak kat kantin tukan..n sampai sekarangpun Cikgu Eela masih tertanti-nanti parent yang belum datang..Hari ni just  dapat bagi kain pasang untuk budak jer coz baju n seluar budak still lom dapat..Pembekal kata hari Ahad baru nak hantar..


Nampak tak plastik JAKEL tu...Tahun nie I beli kain pasang Bmelayu & BKebaya budak I dekat Jakel Segamat..Hujung2 tahun nie memang bestla offer dia...nak tau ke color ape..I tetap xnak bagitau..hahahah..ade korang kesah..
Tunggula nanti I snap gambar diorang dah siap berpakaian lengkap...baru nampak comelkan...


Tunggu parent yang seterusnya ...masih tak sampai2..maybe kesesakan lalulintas atau kesedapan tidur coz dari malam tadi hujan dah macam taknak berhenti nie...(Cikgu Eela sebenarnya terbayangkan kalau dapat bantal dengan tilam nie..alangkah bahagianya)



Borang Soal Selidik ni I bagi masa meeting dengan parent dulu..n hari ni semua parent kena serahkan semula..Saja nak kenalpasti budak dah boleh baca ke or still x kenal huruf lagi...  I rasa ok jugak kalau cikgu2 pun buat macam ni coz ia menyenangkan kerja kita jugak untuk minggu pertama sekolah nanti..


Semangat akak ni kan...masing2 dah excited macam diorang pulak yang nak masuk kelas pra..hahaha

 Senyum jer Pn Zahalina ni yer...nak bagi sumbangan ke??
Harap maklum...ini bukan pemberian cek ye...hanya resit bayaran sahaja....


Sempat posing lagi..I pun tak tau sapa yang snap gambar I nie coz yang duduk dalam kelas niepun I sorang jer..tapi tetap nak interframe..

Sekian untuk aktiviti hari ini..



Disember 29, 2010

Selit Aktiviti::Jom ke Sekolah:::

MyEm0.Com Assalamualaikum..
Siang tadi still ke kelas coz esok dah hari pendaftaran...memikirkan meja yang dah tak rupa meja..n kelas yang agk2 mcm situasi kucing bergaduh dengan tupai...datang plak burung  murai and the geng...hahaha..korang bayang2 kanlah....PPM???...Ada
Tapi seawal cuti dia 'sibuk sesibuknya' di pejabat...and minggu lepas kediaman dia pulak terbakar (setiap apa yang berlaku ada hikmahnya)..so, dah tentu dia cuti kan..maybe esok baru dia dapat hadir ke sekolah...

Tapi yelah..Cikgu Eela nie banyak menata rias ruang hadapan kelas jer..kalau bab2 dapur nie Cikgu Eela bagi kepercayaan 100% pada PMM untuk dia menggalas tanggungjawab dia...Bukan taknak buat..tapi kita as Cikgu ni sebenarnya kalau boleh bagi 4 tangan baru boleh buat macam2 kerja (rasa nak je...sapa yang nak bagi yek...Ishh..kalau aku ada 4 tangan mau masuk newspaper nanti..hahaha..glemer jugakkan!).4 tahun pertama dulu memang I rajin...kerja yang PPM buatpun kadang2 I gila kuasa nak buat,.tapi sekarang..I rasa macam nak relaks sikit...so, kita bagi tugas sama rata k..


Benda alah ni sebenarnya dah banyak kali tercabut...dah tak tau nak tampal dengan apa...kdg2 bila dah malas tu, biar jela dia terlentok kat bawah berbulan-bulan..ini ni confem nie...xlama lagi dia menyembah lagi skali kat atas lantai..
Jadi Cikgu Pra ni nak kena sabar...kadang2..bukan sbb budak, sebab ABM pun boleh jadi nak marah (Ada ke Cikgu Pra macam tu...Baik jadi PA je..hahaha)


Tak tau nak gantung kat mana kan..last2 kat almaripun jadilah...
"peacess mama..Jangan lupa snap gambar kakak skali" 



Tadaa...misi 2010 menyelit disini..
Nie I ubah gerai ni kat sudut lain..macam x sesuai je duduk kat sini coz dekat sangat ngan meja budak..nanti sedap je I omel2 kat depan rupanye budak2 I dah berniaga buah kat belakang..Hangin satu badan..
.
.
.
.
.


MyEm0.Com
Nie apa kes nie?????...
korang jangan tak tau..I sangat terkejut and rasa2 mcm nervous jugak coz anak I melolong menangis masa I sipi2 nak siap kemas kat kelas tadi..rupa2nye dia jatuh kat kolam depan kelas tu..kena pasu..
Hah..dah kene 3 jahitan..1st time I mengalami kejadian macam nie..SUNGGUH...sebelum nie I atau anak2 I baik2 jer....I plak memang rasa nak pitam je kalau tengok darah....kalau korang bagi 1000k 1K pun untuk bagi I tengok darah free I taknak....Ok dear..mujur kena kat anak sendiri..Lepas ni kenala lebih cheerful  careful...seriau!!


MyEm0.Com 
Sebenarnya..banyak lagi nak snap gambar..tapi tetiba jer emergency kes macam nie...panyapu ke hape ke..I tinggal macam tu je tadi..terus keluar bawa anak I pergi HP...Okaylah..Doa2kanla moga anak I cepat2 baik...Byeee..



Disember 24, 2010

Akhirnya..................

MyEm0.ComAssalamualaikum...
Akhirnya..siap jugak misi cuti sekolah untuk tahun 2010 nie....Hari nie tugasan terakhir untuk siapkan dot dot dot..(tetap nak berahsiakan)..macamla korang nak tau sangat..hahahaha.layan  aje gambar kat bawah.. mata ni dah ngantuk sangat..tapi tetap nak entry malam nie jugak coz esok dah nak bercuti!!!.....

Inilah 1st time Cikgu Eela wat projek camnie..buat sorang2.yang lain tukang tengok jer....
Wah..nampak macam hebat jekan..memang pun..hebat mengetuk jari sendiri...smpai lebam2 jari aku..huh..jahat hammer nie...curi tulang..suruh ketuk kayu tp kena benda lain...


Inilah hasilnya.....menjadi jugak walaupun pada awalnyer agak ragu2 jugak...betul ke macam nie..
Bila dah siap bina pengukuh atap nie,Cikgu Eela  potong 2 buah mounting board (ikut ukuran yek...jangan sesekali korang potong tiba2 jadi bentuk kuih donut pulak...nanti x boleh buat atap tapi kena makan pulak..hehehe) syok sendiri coz aku sorang je yang gelak..
Lepastu..rapatkan mounting board yang dah potong tadi ...soletipla...dah siapkan....

Tadaaa......sekarang korang dah taukan motif sebenar misi Cikgu Eela nie...kalau masih tak tau...I pun tetap taknak bagaitau lagi tau!!!..hahaha...dah siap dah pun misi nie....Kalau sapa2 yang nak bagi idea..apa yang I patut letak nama pada gerai I ni..boleh bagitau yek..tapi ni bukanlah sebarang peraduan mahupun nak bagi cenderahati....boleh..boleh..sape yang bagi nama paling menarik Cikgu Eela akan belanja dia makan pizza dalam mimpi...hahaha..suke tau..
Ada aku kesah!!

Dah tak sabar nie..bayangkan skirtting tu..dah xpayah jahit tepi ke..jahit bawah ke...aku letak jer terus kat gerai baru aku tue...yang paling dasyat tu...guna paku kayu...ini hingga hujung nyawa koyak rabakpun dah xboleh cabut 'skirt' nih...hahahaha...


Ok...setakat nie dulu yang Cikgu Eela boleh touch-up ..Pukul 2 barul balik (ada korang balik smpai ptg ke cuti2 sekolah nie?)..cheh..mcm datang sekolah pukul 7.30 pagi kan..padahal pukul 11 baru mule buat..
Sebenarnya..idea nie Cikgu Eela ambil dari Pra SK Keratong 3..Kelas dia memang Cun Habis..nanti Cikgu Eela upload gerai yang sebenarnye yek...
TQ Cikgu Ryn..
I tak sehebat U..


Disember 23, 2010

Nakkan CLIPART yang comel2?

MyEm0.ComAssalamualaikum...
Sharing is caring...Ada yang still belum tau macamana nak dapatkan gambar2 yang menarik  melalui internet...meh sini Cikgu Eela nak bagi tips2 dia....

STEP 1
Korang klik je kat google and nampak tak kat atas tu ada web, image,maps......, klik image
(ntah camane bila copy print screen nie, xde pulak cursor...hehehe..baru belajar jugak nak copy dr screen laptop nipun..slama ni mmg x pernah taupun...jujurkan Cikgu Eela...buat apa nak malukan...yang mana kita tak tau kenala kite tanye...)

STEP 2
Ha sekarang...mintak jer kat google gambar apa yang korang nak...mak tengah masak ke...bunga dah layu ke...
(confem kalau korang tulis camtu, Cikgu Eela risau benda lain pulak yang keluar nanti..oh tidak!!)

STEP 3
Nampak tak intro yang kat side bar tu...kalau korang klik Any type...inila image yang keluar...

STEP 4
Ini pulak kalau nak image berbentuk clipart..
ha, yang ni memang favourate Cikgu Eela..buat koleksi clipart dkt file laptop nie..mmg beribu2 dah rasanye...bknnya apa, senang bila nak wat abm..semua kategori dah ada..(macam dah xde keje kan)

STEP 5
Ini pulak kalau korang klik Line drawing...keluarlah image2 yang tak bewarna nie..memang sesuai sangat kalau nak buat worksheet kat budak..

Ok guys....sekian sahaja ilmu yang x seberapa tapi nak jugak dikongsi nie...Cikgu Eela tau..tak semua kita ni dah tau semuanya pasal IT..samela macam Cikgu Eela jugak...terkontang kanting still mencari ilmu berkaitan ICT.....daaaaa!!!!!!!!!




MyEm0.Com

Disember 20, 2010

Misi diteruskan::::

MyEm0.ComAssalamualaikum..Hai...Haloo!!!
Macam ceria je Cikgu Eela hari ni kan....
Mane taknye..malas2 untuk taknak ke sekolah dahpun dpt dihapuskan....Nie semua gara2 misi cuti sekolah yang belum siap niela....
Hari nie pergi sekolahpun just sempat siapkan ini jer...tp okla kan dari tak buat ape2 langsung, dari duduk rumah makan tido makan tido..dari datang sekolahpun tapi asik berborak jer..buat kerja yang tak datangkan faedahpun (meh nak bisik sket...Jangan kecik ati ngan statement yang Cikgu Eela bold kan tu yek..hehehe, mengata kat diri sendiri jer)
Sape yang pegang katak, dyela yang terasa lembik2 nyekan....haish..boleh ke pakai peribahasa nih....*iiii...geli betul dangan filem binatang 2alam nie...

Korang dah tau dahke ape projek yang Cikgu Eela nak buat nie...hehehe..tetap xnak bagitau..
 Cikgu Eela masih mencari kayu-kayu yang kecik...barulah boleh bina dot dot dot nie...mintak2la ade orang yang nak sponsor kan...mesti orang tu nanti akan dimurahkan rezeki slalu.....(kayu kecikpun nak mintak orang sponsor)..beli jela..

Isshh..Cikgu Eela kalau boleh nak suruh orang yang baik ati buatkan langsung misi nie..kite jadi boss jer..bukannye rajin mane pun...tapi nak buat camanekan..yang baik hati dan rajin tu hanye aku je....hakhakhak...uwekkk....baik ke, rajin ke????...tak baik sungguh kalau suke mendabik dada....syuh..syuh..pergi jauh2..


Emm..En Hubby, tolong snap gambar saya yer..
kalau x macam mana nak entry dekat blog...kalau Cikgu Eela meleret-leret je syok sendiri bercerita dekat blog tanpa sebarang gambar...alamatnye..abis lari pengunjung2 yang sengaja atau secara x sengaja yang singgah kat sini...(tiba2 cerita pasal benda lain yang xde kene mengenapun dengan gambar)

Wah.....kusyuk dan begitu teliti sekali....ni kalau makcik langsuyar langsuir datang sergah pun boleh tak sedar nih..

Yeah...siap mengecat...(guna PELAKA je nie...padanla ngan buject kan)

Tibe2 je ade iklan 'catwalk' kan....
Cikgu Eela bagitau kucing nie....pendaftaran pra 30hb nie...so, u jgn sesekali datang belajar ngan kawan2 u sebelum dari tarikh tersebut coz kami x menggunakan khidmat mencuci najis2 yang x berkenaan (nak cuci lantai pun sebulan skali (hishh..sekolah mane latu)...PPM pun dah demand sekarang nie....ko piki dye rajin ke asik keje nak basuh taik ko jer...Cikgu Eela tabik springla sape yang dapat PPM serajin itu...



Disember 17, 2010

Misi yang perlu dirahsiakan ::::...

MyEm0.ComAssalamualaikum...
Kejap je kan dah nak masuk Tahun 2011..Cikgu  Eela rasa cam tak berbaloi je cuti sekolah tahun nie....sejak cuti nie baru 5 kali je pergi sekolah..pastu langsung x bagi fungsi ape2 pun untuk mencantikkan kelas masa2 cam gini...rasa macam nak tarik rambut sendiri je kan.....hiakkkkk!!!

Hari nie pergi sekolah lagi...memikirkan dalam kepala otak nie..."aku mesti kena hasilkan sesuatu yang boleh aku tayangkan (riak pulak)...boleh budak aku gunakan n membolehkan aku x akan rasa malas2 nak pergi sekolah....(ade benda baru, semangat sket nak pergi sekolah)
Cikgu Eela pergila ngendeng2 dekat Wak (tukang kebun sek)..kot2la Wak boleh tolong....  

:) Wak, ade meja lebih x??...
:/ Ade tu...cikgu nak berapa bijik?
:) 2 je wak..
:/cikgu pegi je ambik kat dalam bilik tu...x berkunci pun..
:) owh (senyum2 lembu)...ok la Wak (dalam ati ingatkan wak nak tolong angkat...xpela..akupun boleh angkat sendiri)

Agak2 korangla apela yang Cikgu Eela nak buat dengan 2meja nih..
hehehehe...xnak bagitau lagi..harap2lah misi nak hasilkan dot dot dot nie menjadi..nampak macam senang tapi susah gak nak siapkan..n x boleh jugak nak siapkan dalam masa sehari..

Tinggalkan jelah dulu...kena sambung hari lain pulak coz nak kena beli bahan2 yang belum ade :(...
jadik ke  tak nie????.....

Dah confem kene snap gambor sendirikan...hahahaha....dah aku sorang je yang ade kat kelas nie....xkan makcik langsuyar nak tolong snapkan....hish, celuparnya pikiran Cikgu Eela..naik gak bulu roma nie....1,2,3...Laariiiiiiiii!!!!!



MyEm0.Com

Kalau nak tau ape misi yang Cikgu Eela nak buat nie....kenela tungggguuuu!!!!

p/s: Kepada adik ainko...sori sesangat coz akak x bagitaupun yg akk nak pgi sekolah ari nie..kojap sgat dik akk datang..tetibe rase nak g...xplan pun....laen kali yek bucuk2 (ambik ati adik ain nih)...

Disember 16, 2010

Jom tengok2 apa yang patut ada di dapur...

Hari nie Cikgu Eela upload clipart peralatan di dapur...walaupun theme nya lambat lagi, tapi rasanya musim musim dam musim cuti nie sambil2 berfacebooking n beron9 elok sangatlah kita mengumpul bahan2 yang sesuai  untuk p&p tahun depan yg akan menyusur xlama lagipun!!!....





















Related Posts with Thumbnails

Labels

Idealogi Cikgu Eela (86) Lembaran Kerja (45) Tema (36) Craft (35) BBM (29) Hasil kerja murid (29) Aktiviti murid (28) diari (28) Tunjang B.Malaysia (24) keceriaan (17) ABC (15) Aktiviti Prasekolah (15) Clipart (15) Kreativiti (15) Nota Pendidikan Awal Kanak-Kanak (13) Tunjang STI (13) Asignment PRA (12) Cerita Kanak-Kanak (12) Pengurusan Prasekolah (12) Info Semasa (11) Tunjang B.Inggeris (9) Aktiviti Prasekolah Zon Jengka (8) Download (7) LINUS (7) Brosur (6) Bulan Kemerdekaan (6) Decoration Class (6) Landskap pekebunan (6) Nota Pendidikan Prasekolah (6) Rekod Baca (6) menu PPM (6) Aktiviti menulis (5) Banner (5) Bunting (5) ICT (5) Pemantauan (5) Awal Matematik (4) BBB (4) Bookmarks (4) FB Preschool Shoppe (4) Inovasi (4) Lagu Kanak-Kanak (4) Misi cuti sekolah (4) Origami (4) Takwim (4) Creativity (3) Fizikal (3) Kolaj (3) Lawatan (3) Motivasi Diri (3) Pekerjaan (3) Persediaan Awal Tahun (3) Tunjang Sosio Emosi (3) Aktiviti Sekolah (2) Anggota Badan (2) Boneka (2) Hiasan Kelas (2) Kenderaan (2) Pentaksiran (2) Playdough (2) Serangga (2) Theme (2) Tumbuh-tumbuhan (2) Tunjang Kerohanian Sikap dan Nilai (2) B.Malaysia Stem (1) Biodata Aulad Bestari (1) Cuaca (1) Diagram (1) Diorama (1) FB Cikgu Group Eela (1) Grafik (1) Ilmu (1) Innovation (1) Institusi Awam (1) Jiran Saya (1) Kemudahan Awam (1) Kerja Cuti Sekolah (1) Logo (1) Pemulihan Khas (1) Pop up Card (1) Ringbook (1) Scrap Book (1) Socio-Emotional Stem (1) Stem STI (1) Stickers Board (1) Tema Kenderaan Darat (1) Theme Land Vehicle (1) Themes (1) Video (1)

Senaman Si Tommy

/