Pengikut

Januari 08, 2011

Cantik kelas nie....

1st...Thanks Cikgu Rynn coz membenarkan Cikgu Eela mencedok gambar dr fb nye untuk Cikgu Eela kongsikan pada u all semua...Kerja I sekarang ni menglemerkan hasil2 kerja org lain*bkn diri sendiri..so, sape2 yang nak tumpang glemer jugak jgn lupa pm I kat FB ya!..grenti I akan entry kat blog I, yang penting sakali ianya menarik (mcm pengujung 1000 sehari je..nyampah)..ok..taknak omel lagi..

Haa...yang u all tengok gambar kat bwh nie merupakan kelas prasekolah SK Keratong 3 negeri PAHANG ok...comelkan..kelas I pun x sehebat kelas Cikgu Rynn..nampak tak gerai kat bawah nie..macam misi yang I entry baru2 ni jekan..Sape tiru sape nih?..of coursela I yang tukang tiru...hehehehe..

Kepada cikgu2 yang baru posting and yang baru ngajar prasekolah tp still buntu tu..bolehla cedok2 idea kat sini untuk hias kelas u all!!









v
v
v
v
v
v
v

Cikgu Rynn...
*dah terang2 dakat pic  tupun ada tulis nama dia..memang confem i xtipu punya..Memang kelas yang u all tengok tu kepunyaan Cikgu Rynn...sangat kretif orangnya secomel wajahnye
(wah, apela yang rynn nak bagi kat i..i xnak apepun, I nak ryn dtg tolong hias kelas i pulak..hahahaha..sanggup ke?)


Januari 06, 2011

Kenal Garis Huruf

Assalamualaikum..
Kali nie I nak entry berkaitan seperti tajuk di ataslah...Terlebih-lebih dulu I nak bagitau, ini bukanlah hasil kerja I coz kenal garis huruf ni adalah salah satu Program Riang Ria Bersama Abjad yang telah dihasilkan oleh Pn Anita bt Otman. Beliau ni merupakan Johan Guru Inovasi Peringkat Kebangsaan pada Tahun 2008 mewakili negeri Pahang *wah..skema jek ayat I...yelah mahunye tak..skali Kak Nita SU I baru padan muka I..but, I dah minta kebenaran dari dia untuk entry Inovasi yang dia buat nie..yang I entry ni cuma sesuku je..tp kalau u all suka you all boleh jumpa Kak Nita disini and boleh tanya lebih lanjut tentang kaedah yang dia hasilkan nie...(tolong promote kot2 dpt 50%pun jadila..hahahah..melampaukan, nanti kak nita cangkul kepala I baru taw)

Awal2 bulan nie memang elok sangatlah nak ajar budak cara menulis huruf dengan betul...I dah cuba tau, diaorang memang cepat hafal dengan lagu garis huruf nie..lepas tu kalau nakkan bahan dia u all bolehlah ke fb Kak Nita yer..alah guna je duit LPBT tu...bagus untuk budak yang baru nak belajar kenal  huruf..


Ini carta penuh bentuk garis huruf..dan yang kat bawah ni  I sediakan lagunya


 Bulan sabit, bulan sabit, bulan sabit cantik
Ada satu, ada satu, ada satu pendek

 
 Tiang lampu, tiang lampu, tiang lampu tinggi
Tongkat atuk, tongkat atuk, tongkat atuk bengkok

Ada tujuh, ada tujuh, ada tujuh pendek
Gunting patah, gunting patah, gunting patah tumpul

 Tolak tepi, tolak tepi, tolak tepi sana
Mata kail, mata kail, mata kail pancing

 Perut buncit, perut buncit, perut buncit besar
ekor tupai, ekor tupai, ekor tupai pendek
 
 Serong sikit, serong sikit, serong sikit saja
Condong sikit, condong sikit, condong sikit saja
Tahi lalat, tahi lalat, tahi lalat hitam (i ubah sikit lirik titik ni pada tahi lalat)
Ada gelas, ada gelas, ada gelas kosong

.
.
.
.
Eh..kejap..kejap..perasan tak I takde gambar condong sikit n tahi lalat kan...Puas I geledah almari I tapi tak jumpa..yang jumpa hanya tahi lalat kat bawah dagu I sahaja (xde kena mengenapun nak cerita...huh..)
Yang gambar2 n bentuk garis tu I lukis sendiri..sebab tu x cantik..jangan kutuk tau..Kalau nak yang real punya..Tanyalah Kak Nita (dah macam program TV Anita Sarawak pulak)


 Ini lagu hasil dari cantuman garis yang akan menjadi huruf..kalau nak tau rentak lagu ni camana jangan lupa on9 ngan  Kak Nita tau..bukan tanya I..hahahah..kedekutkan...yelah...ini hasil kerja orang..bukan I yang buat...Paham2la yek...I cuma nak berkongsi minda n nak bukakan minda sahaja!!

 Pn Anita Othman
JU Prasekolah Negeri Pahang



Januari 03, 2011

1st Day Masuk Prasekolah::

Hari nie first day masuk sekolah...alhamdulillah anak2 I hari nie takda sorangpun yang buat hal...Cuma Mai Salamah (suka nama dia n nama dia mula2 yang I ingat) sorang je yang pada mulanye macam nangis nak kena tinggal setahun je dengan mak dia..but bila mak dia balik, ok la pulak...sebelum nie memang dia x pernah pergi tadika langsung...normal la kan budak2...yang terkencing dalam seluarpun mujur xde..tp taktaula pulak tiba esok lusa diaorang dah lupa psn mak ayah diaorg..I tau sangatla dari diorang mandi, makan,pakai baju..maknya mesti asyik mencecer je pesan tak abis2 "nak kencing cakap kat cikgu"...siap bagi ayat plak tu macam mana cara nak cakap kat cikgu..hahahaha
(berlaku pada diri sendiri ni bile firstime si kembar I masuk pra ari nie..tapi bukan pra I..but pra di SK Kuala Sentol)..
Hari nie aktivitinya just berkenal-kenalan...Budak I tahun ni 18 orang jer perempuan..yang 7 orang lagi tu semua nye lelaki (betul ke ayat I nih???....
macam best jekan..macam kelas I nanti semuanya mendengar kata jer...but, I pernah merasa dah dengan bil murid camnie..natijahnye..sama sahaja..perempuan nie, kalau dah ramai..perangaipun lain jadinye...
apapun I bersyukurlakan coz kls I tiap2 tahun full...
Tiba I nak bangun dari kerusi untuk mula sesi mengomel, datang lagi sorang parent ni merayu kot2 I boleh masukkan anak dia lagi sorang coz anak dia nangis2 xnak pergi tadika...Muka dia macam tak puas hati jer kenapa anak dia x dapat masuk pra...tapi I tetap gagah berani menjawab semua soalan dia walau dalam ati ni sebenarnya agak kecut jugak...Apa yang I boleh buat...dah koatanya 25 jer..kalau tak anak I pun I angkut masuk kelas I jugak...Layan gambar kat bawah nie..

Bila baca kat facebook, ada yang berkenan ngan promosi banting and belon yang Cikgu Eela buat nie..Bkn apa..kadang2 kita kena tackle gak hati mak ayah yang antar anak dia pergi pra nie..Biar dia buat persepsi yang baik untuk kelas kita...barula naik saham kita..hehehe..

Welcome to PRASEKOLAH SEMAIAN SUBUR...
Kalau korang tak tanyapun I tetap nak bagitau jugak..banting ni harganya just RM20.00 only...


Muka semua macam ada yang tak kena jer..ha..yang pakai tudung hitam tu Mai Salamah...diaorang tengah tunggu turn tukar baju..

 Sedang tukar uniform...senang cikgu yang pakaikan..kalau bagi kat parent dia..confem ada yang komplen saiz kecikla..besorla...Nie bila cikgu yang dah sarungkan..parent kena redha jela yek...tukar-menukar tak akan dilayan lagi!!


Proses melembutkan jari jemari...

Frust jugak coz time aksi2 yang menarik jer langsung lupa nak snap...hari nie  memang hari yang sangat memenatkan...Memang macamtula 1st day sekolah..tanyala mana2 cikgu lainpun...sampai ada cikgu yang jadi makcik kantin pun ada...hahahaha...sapa latu!!!!
Good Night



blow-kiss

Disember 30, 2010

Pendaftaran Pra 2011

MyEm0.ComAssalamualaikum...
Alhamdulillah...masih boleh bernafas lagi hari nie dan meneruskan tentatif program seterusnya iaitu Pendaftaran & Pembayaran Keperluan Murid Prasekolah 2011...
Cikgu Eela  rasa suasana amat mendamaikan dengan cuaca yang sungguh mendung...hurm..
baru buka pintu kelas tadipun dah ada parent yang datang..tapi mujurla diaorang xdatang berebut2 macam budak2 nak beli nasi lemak kat kantin tukan..n sampai sekarangpun Cikgu Eela masih tertanti-nanti parent yang belum datang..Hari ni just  dapat bagi kain pasang untuk budak jer coz baju n seluar budak still lom dapat..Pembekal kata hari Ahad baru nak hantar..


Nampak tak plastik JAKEL tu...Tahun nie I beli kain pasang Bmelayu & BKebaya budak I dekat Jakel Segamat..Hujung2 tahun nie memang bestla offer dia...nak tau ke color ape..I tetap xnak bagitau..hahahah..ade korang kesah..
Tunggula nanti I snap gambar diorang dah siap berpakaian lengkap...baru nampak comelkan...


Tunggu parent yang seterusnya ...masih tak sampai2..maybe kesesakan lalulintas atau kesedapan tidur coz dari malam tadi hujan dah macam taknak berhenti nie...(Cikgu Eela sebenarnya terbayangkan kalau dapat bantal dengan tilam nie..alangkah bahagianya)



Borang Soal Selidik ni I bagi masa meeting dengan parent dulu..n hari ni semua parent kena serahkan semula..Saja nak kenalpasti budak dah boleh baca ke or still x kenal huruf lagi...  I rasa ok jugak kalau cikgu2 pun buat macam ni coz ia menyenangkan kerja kita jugak untuk minggu pertama sekolah nanti..


Semangat akak ni kan...masing2 dah excited macam diorang pulak yang nak masuk kelas pra..hahaha

 Senyum jer Pn Zahalina ni yer...nak bagi sumbangan ke??
Harap maklum...ini bukan pemberian cek ye...hanya resit bayaran sahaja....


Sempat posing lagi..I pun tak tau sapa yang snap gambar I nie coz yang duduk dalam kelas niepun I sorang jer..tapi tetap nak interframe..

Sekian untuk aktiviti hari ini..



Disember 29, 2010

Selit Aktiviti::Jom ke Sekolah:::

MyEm0.Com Assalamualaikum..
Siang tadi still ke kelas coz esok dah hari pendaftaran...memikirkan meja yang dah tak rupa meja..n kelas yang agk2 mcm situasi kucing bergaduh dengan tupai...datang plak burung  murai and the geng...hahaha..korang bayang2 kanlah....PPM???...Ada
Tapi seawal cuti dia 'sibuk sesibuknya' di pejabat...and minggu lepas kediaman dia pulak terbakar (setiap apa yang berlaku ada hikmahnya)..so, dah tentu dia cuti kan..maybe esok baru dia dapat hadir ke sekolah...

Tapi yelah..Cikgu Eela nie banyak menata rias ruang hadapan kelas jer..kalau bab2 dapur nie Cikgu Eela bagi kepercayaan 100% pada PMM untuk dia menggalas tanggungjawab dia...Bukan taknak buat..tapi kita as Cikgu ni sebenarnya kalau boleh bagi 4 tangan baru boleh buat macam2 kerja (rasa nak je...sapa yang nak bagi yek...Ishh..kalau aku ada 4 tangan mau masuk newspaper nanti..hahaha..glemer jugakkan!).4 tahun pertama dulu memang I rajin...kerja yang PPM buatpun kadang2 I gila kuasa nak buat,.tapi sekarang..I rasa macam nak relaks sikit...so, kita bagi tugas sama rata k..


Benda alah ni sebenarnya dah banyak kali tercabut...dah tak tau nak tampal dengan apa...kdg2 bila dah malas tu, biar jela dia terlentok kat bawah berbulan-bulan..ini ni confem nie...xlama lagi dia menyembah lagi skali kat atas lantai..
Jadi Cikgu Pra ni nak kena sabar...kadang2..bukan sbb budak, sebab ABM pun boleh jadi nak marah (Ada ke Cikgu Pra macam tu...Baik jadi PA je..hahaha)


Tak tau nak gantung kat mana kan..last2 kat almaripun jadilah...
"peacess mama..Jangan lupa snap gambar kakak skali" 



Tadaa...misi 2010 menyelit disini..
Nie I ubah gerai ni kat sudut lain..macam x sesuai je duduk kat sini coz dekat sangat ngan meja budak..nanti sedap je I omel2 kat depan rupanye budak2 I dah berniaga buah kat belakang..Hangin satu badan..
.
.
.
.
.


MyEm0.Com
Nie apa kes nie?????...
korang jangan tak tau..I sangat terkejut and rasa2 mcm nervous jugak coz anak I melolong menangis masa I sipi2 nak siap kemas kat kelas tadi..rupa2nye dia jatuh kat kolam depan kelas tu..kena pasu..
Hah..dah kene 3 jahitan..1st time I mengalami kejadian macam nie..SUNGGUH...sebelum nie I atau anak2 I baik2 jer....I plak memang rasa nak pitam je kalau tengok darah....kalau korang bagi 1000k 1K pun untuk bagi I tengok darah free I taknak....Ok dear..mujur kena kat anak sendiri..Lepas ni kenala lebih cheerful  careful...seriau!!


MyEm0.Com 
Sebenarnya..banyak lagi nak snap gambar..tapi tetiba jer emergency kes macam nie...panyapu ke hape ke..I tinggal macam tu je tadi..terus keluar bawa anak I pergi HP...Okaylah..Doa2kanla moga anak I cepat2 baik...Byeee..



Disember 24, 2010

Akhirnya..................

MyEm0.ComAssalamualaikum...
Akhirnya..siap jugak misi cuti sekolah untuk tahun 2010 nie....Hari nie tugasan terakhir untuk siapkan dot dot dot..(tetap nak berahsiakan)..macamla korang nak tau sangat..hahahaha.layan  aje gambar kat bawah.. mata ni dah ngantuk sangat..tapi tetap nak entry malam nie jugak coz esok dah nak bercuti!!!.....

Inilah 1st time Cikgu Eela wat projek camnie..buat sorang2.yang lain tukang tengok jer....
Wah..nampak macam hebat jekan..memang pun..hebat mengetuk jari sendiri...smpai lebam2 jari aku..huh..jahat hammer nie...curi tulang..suruh ketuk kayu tp kena benda lain...


Inilah hasilnya.....menjadi jugak walaupun pada awalnyer agak ragu2 jugak...betul ke macam nie..
Bila dah siap bina pengukuh atap nie,Cikgu Eela  potong 2 buah mounting board (ikut ukuran yek...jangan sesekali korang potong tiba2 jadi bentuk kuih donut pulak...nanti x boleh buat atap tapi kena makan pulak..hehehe) syok sendiri coz aku sorang je yang gelak..
Lepastu..rapatkan mounting board yang dah potong tadi ...soletipla...dah siapkan....

Tadaaa......sekarang korang dah taukan motif sebenar misi Cikgu Eela nie...kalau masih tak tau...I pun tetap taknak bagaitau lagi tau!!!..hahaha...dah siap dah pun misi nie....Kalau sapa2 yang nak bagi idea..apa yang I patut letak nama pada gerai I ni..boleh bagitau yek..tapi ni bukanlah sebarang peraduan mahupun nak bagi cenderahati....boleh..boleh..sape yang bagi nama paling menarik Cikgu Eela akan belanja dia makan pizza dalam mimpi...hahaha..suke tau..
Ada aku kesah!!

Dah tak sabar nie..bayangkan skirtting tu..dah xpayah jahit tepi ke..jahit bawah ke...aku letak jer terus kat gerai baru aku tue...yang paling dasyat tu...guna paku kayu...ini hingga hujung nyawa koyak rabakpun dah xboleh cabut 'skirt' nih...hahahaha...


Ok...setakat nie dulu yang Cikgu Eela boleh touch-up ..Pukul 2 barul balik (ada korang balik smpai ptg ke cuti2 sekolah nie?)..cheh..mcm datang sekolah pukul 7.30 pagi kan..padahal pukul 11 baru mule buat..
Sebenarnya..idea nie Cikgu Eela ambil dari Pra SK Keratong 3..Kelas dia memang Cun Habis..nanti Cikgu Eela upload gerai yang sebenarnye yek...
TQ Cikgu Ryn..
I tak sehebat U..


Related Posts with Thumbnails

Labels

Idealogi Cikgu Eela (86) Lembaran Kerja (45) Tema (36) Craft (35) BBM (29) Hasil kerja murid (29) Aktiviti murid (28) diari (28) Tunjang B.Malaysia (24) keceriaan (17) ABC (15) Aktiviti Prasekolah (15) Clipart (15) Kreativiti (15) Nota Pendidikan Awal Kanak-Kanak (13) Tunjang STI (13) Asignment PRA (12) Cerita Kanak-Kanak (12) Pengurusan Prasekolah (12) Info Semasa (11) Tunjang B.Inggeris (9) Aktiviti Prasekolah Zon Jengka (8) Download (7) LINUS (7) Brosur (6) Bulan Kemerdekaan (6) Decoration Class (6) Landskap pekebunan (6) Nota Pendidikan Prasekolah (6) Rekod Baca (6) menu PPM (6) Aktiviti menulis (5) Banner (5) Bunting (5) ICT (5) Pemantauan (5) Awal Matematik (4) BBB (4) Bookmarks (4) FB Preschool Shoppe (4) Inovasi (4) Lagu Kanak-Kanak (4) Misi cuti sekolah (4) Origami (4) Takwim (4) Creativity (3) Fizikal (3) Kolaj (3) Lawatan (3) Motivasi Diri (3) Pekerjaan (3) Persediaan Awal Tahun (3) Tunjang Sosio Emosi (3) Aktiviti Sekolah (2) Anggota Badan (2) Boneka (2) Hiasan Kelas (2) Kenderaan (2) Pentaksiran (2) Playdough (2) Serangga (2) Theme (2) Tumbuh-tumbuhan (2) Tunjang Kerohanian Sikap dan Nilai (2) B.Malaysia Stem (1) Biodata Aulad Bestari (1) Cuaca (1) Diagram (1) Diorama (1) FB Cikgu Group Eela (1) Grafik (1) Ilmu (1) Innovation (1) Institusi Awam (1) Jiran Saya (1) Kemudahan Awam (1) Kerja Cuti Sekolah (1) Logo (1) Pemulihan Khas (1) Pop up Card (1) Ringbook (1) Scrap Book (1) Socio-Emotional Stem (1) Stem STI (1) Stickers Board (1) Tema Kenderaan Darat (1) Theme Land Vehicle (1) Themes (1) Video (1)

Senaman Si Tommy

/