Pengikut

Februari 23, 2011

Shape n Colour

iklan jap:::actually kan, gambar semut merah ni xde kena mengena pun dgn apa yg i nak entry kali nie...I rumah merah so, I nak u all ckp sorang skali rumah merah will be juara..confem nanti rumah MERAH akn jadi juara...hehehe...kesibukan dengan sukan hari Khamis esok betul2 buat I x sempat nak decorate aktiviti untuk budak I...so semalam sempat ajar bout shape n color jew...Layan gambar kat bawah:








Februari 21, 2011

Many ShapePicture:: Craft

Shape and color memang x ada dalam 42 tema yang kita ajar..but, prasekolah nie segala-galanya fleksibel..jangan terlalu terikat dengan tema yang diberi yer... or kalau boleh, shape n color nie boleh selit2 jew kat tema yg dirasakan sesuai...
Nak tengok gambar2 yang just guna acuan bentuk2...jom layan jap :)
Kot2 dapat idea lain kan....



Couple fish yang sangat romantik..hehehe
(Tema: Haiwan di Air)


Bermain dengan bentuk-bentuk untuk buat gambar macam gadis comel nie !!
(Tema: Diri Saya)

 Latih budak supaya dapat berimaginasi dengan baik...Pemandangan di sekitar rumah..
(Tema: Rumah Saya)

nipun comey kan...
(Tema: Cuaca)


Butterfly  yang dihiasi dengan warna-warni, lingkaran segitiga, hati dan persegi panjang.
(Tema: Serangga)

 Check out this flying plane....
(Tema: Kenderaan Udara)

 Ha..landskap ni semua bentuk ada
Tema ape yek??????


Februari 20, 2011

Setahun Genap usianya::

"Hepi besday..hepi besday..
Hepi besday to you!!!!"

20 FEBRUARI
Setahun genap wujud nya blog Prasekolah Semaian Subur yg dikelolakan 100% oleh Cikgu Eela....
Rasa bersyukur dan terharu sangat dengan hadirnya follower yang xpernah putus2..xkira dipelusuk manapun...u all lah penyeri blog ni and membakar semangat i sebenarnya untuk terus mencorat-coret dan berkongsi idea diruangan maya ni....

Thanks alot coz walau blog ni baru setahun but i'm proud sbb takat ari ni online dater dah 72555....
n tika usianya baru menjangkau 6 month ++...Blog nie dahpun dapat tempat ke 3 dalam competition Educational Blogging Peringkat Kebangsaan 2010 sempena Hari ICT di UPSI..Syukur....


My Love..yang banyak bg support utk I...

Sukaneka & Senamrobik 2011

Dah lama tak entry pasal aktiviti budak kan..ok2..
Minggu nie memang bizi sesangat..dengan sukanekanya..rentas desa...sambutan Maulidur Rasul....Minggu depan sukan padang  pulak...x smpat nak pikir aktiviti  pnp kat budakpun..sebab tu kalau ada yang tanya  I  Idea tema2 jiran ke kawan ke...I macam x terpikir-pikirpun lagi..huhuhu..banyak sorry yew...
Layan gambar kat bawah nie!!

SUKANEKA (16.02.2011)

tomey kan...tomey!!!!!

bawa pundi kacang ni sebenarnye menggantikan acara tarik upih...disebabkn kekurangan dan ketiadaan upih2 didunia (wah..barangkali saje)...maka terpaksa ditukar ganti pada saat2 akhir..

plssla kan...cuba nak inteframekan diri jugakkkk......


SENAMROBIK (17.02.2011)


lorr....perasan tak yang sorang tu...sangat bertatasusila kerana memakai baju melayu untuk senamrobik :(


bersenam ke menari nie???

Nie nak gosip jap....
Bukan budak I ni ok...Dah Tahun 1 pun.. tetiba nak ajak mak dia sekali sama2 bersenam..maw mak dia lari 100m terus tinggal dia kat sini..heeheh..
Yang tudung kuning tu Cikgu Yatie..nampak macam tengah pujuk tu..pujuk ke ugut??...menakutkan...Kalau budak I ni dah lama kena fire nih...keluar api kot kepala..takut tak??


:)






Februari 17, 2011

10 Nama Malaikat::

Ingat nak jual entry kali ni!!....jahatkan..dulu murah ati semua bagi free jer...
okla..yang nipun bagi free jew..saja suka2 buat...macam tak patut je nak jual bahan yang simple nie...lainla kalau ada 100 page kew...nanti i kene amaran buang sekolah baru taw..hehehe..
Buah tembikai kat bawah nie kalau color cantik2 pastu laminate..wah..mengancam abisla...ABM ni sesuai sangat untuk u all yang ink printernye x brape nak ada macam I ni...Jangan lupa bagitau kat budak apa yang ditulis pada kad ni..kot nanti ingat buah tembikai botul2...adeh...pitam pulak cikgu nanti :(
Then, dah siap color boleh la tampal or buatla apa2 saja untuk diletakkan di Pusat Kerohanian :)
Copy and paste saje...











Februari 15, 2011

Kad huruf & Kad nombor::

Setelah 2 hari asik to be continued jew..akhirnya siap jugak kad huruf (huruf, sukukukata kv n sukukata kvk) and Kad Nombor...



Semua sekali ada 25 slide untuk dijadikan ABM..
just print and laminatekan bahan nie..so nice and murid pun suka tengok kad yang colorful nie..

1st slide tu boleh print and tampalkan atas setiap meja murid..
slide  2-4 : Kak nombor dan boleh digunakan untuk permainan 'match the picture menggunakan kad pada slide 6-9..

So, kalau ada yang berminat boleh contact I

Harganya cuma RM5.00 
(dalam bentuk softcopy) and boleh di edit!!
sms only : 017-9784779
atau pm I di facebook!!



Februari 12, 2011

Kaunter ADIK BIJAK dibuka!!

Assalamualaikum....
Memaklumkan!!!!!!!!
atas permintaan kawan2....














ADIK BIJAK 1: 14 m/s  - RM 5
ADIK BIJAK 2 : 25 m/s - RM 12.00

ADIK BIJAK 1&2: RM 15.00

Kalau u all berminat, boleh email I ya!!
raheelaskj11@gmail.com 
atau sms only !!
017-9784779

I akan send bahan ni melalui email (trouble lak ngan email..asik failed je bila nak attach file) send link bahan ni pada u all and u all boleh download... u all boleh print sebanyak mana yang mungkin (kalu ink banyak..kalau x photostat jek).  Lagi satu yek...I inform awal2 yang Adik Bijak nie I filekan dalam bentuk PDF ya!!...untuk memelihara penghasilan sendiri aje!!..
Thanks!!

Moga2 ada yang menerima...Kalau ada kelemahan maafkan I...I hanya berusaha untuk beri yang terbaik...tapi, kelemahan tetap akan ada dimana-mana::




Februari 10, 2011

Kenal huruf a to z


Mmmm...tringin nak berniaga.....macam sifu Kak Gee tue...income mesti selalu masuk coz ada je bahan2 menarik yang dia buat....berbaloi jugakkan hari2 yang kadang2 tido pun dengan lappy gara2 nak siapkan ABM...bila ada org suka..org terima....barula bertambah semangat nak buat keje...Bilalah agak2nya I boleh dapat ilham macam dia jugak...but, lepas nie  kalau I suruh bayar apa2 yang u all nak..u all nak ke????....wah...siap tanya lagi..confirm la xnak kan....
Kesah ke ???,,nanti u all cakap plak..ape salahnye berkongsi ilmu...x dapat bayaran kat dunia..tapi kat akhirat nanti mesti berlambak...hehehe...

I ingat lepas ni nak kena berniaga jugak coz boleh gak tampung2 duit kelas..kurang2 boleh beli ink printer nie...harap2 adalah yg bersetuju.....
But, untuk worksheet yg nie..I bagi free je dulu...coz...macam tak sesuai je untuk dijual...hihihi..
Sesuai sangat untuk anak2 yg berumur 3,4,5 tahun....coz worksheet nipun I buat untuk anak I!!!...just photastat and bukukan dia...cover depan buat sendiri ok!!!....



v
v
v
v








Join the dot with number:::

Sharing is caring!!!...
U all yang nakkan worksheet nie, just klik pada gambar, save image pada folder..then, copy, paste kat mc word and print!!!.....senang..senang..senangkan....





















Related Posts with Thumbnails

Labels

Idealogi Cikgu Eela (91) Lembaran Kerja (52) Tema (44) Craft (40) Aktiviti murid (39) diari (34) BBM (32) Hasil kerja murid (29) Tunjang B.Malaysia (29) ABC (18) Clipart (17) keceriaan (17) Aktiviti Prasekolah (15) Kreativiti (15) Tunjang B.Inggeris (15) Tunjang STI (15) Nota Pendidikan Awal Kanak-Kanak (14) Asignment PRA (12) Cerita Kanak-Kanak (12) Info Semasa (12) Pengurusan Prasekolah (12) Aktiviti Prasekolah Zon Jengka (8) Banner (8) Download (8) LINUS (7) Nota Pendidikan Prasekolah (7) BBB (6) Brosur (6) Bulan Kemerdekaan (6) Decoration Class (6) Landskap pekebunan (6) Rekod Baca (6) menu PPM (6) Aktiviti menulis (5) Awal Matematik (5) Bunting (5) Creativity (5) Fizikal (5) ICT (5) Inovasi (5) Pemantauan (5) Theme (5) Bookmarks (4) FB Preschool Shoppe (4) Kolaj (4) Lagu Kanak-Kanak (4) Misi cuti sekolah (4) Origami (4) Takwim (4) Themes (4) Tunjang Kerohanian Sikap dan Nilai (4) Hiasan Kelas (3) Kenderaan (3) Lawatan (3) Motivasi Diri (3) Pekerjaan (3) Persediaan Awal Tahun (3) Tunjang Sosio Emosi (3) minggu orientasi (3) Aktiviti Sekolah (2) Anggota Badan (2) Boneka (2) FB Cikgu Group Eela (2) Pentaksiran (2) Playdough (2) Serangga (2) Tips (2) Tumbuh-tumbuhan (2) B.Malaysia Stem (1) Biodata Aulad Bestari (1) CNY (1) Cuaca (1) Diagram (1) Diorama (1) Grafik (1) Ilmu (1) Innovation (1) Institusi Awam (1) Jiran Saya (1) Kemudahan Awam (1) Kerja Cuti Sekolah (1) Logo (1) Pemulihan Khas (1) Pop up Card (1) Ringbook (1) Scrap Book (1) Socio-Emotional Stem (1) Stem STI (1) Stickers Board (1) Tema Kenderaan Darat (1) Theme Land Vehicle (1) Video (1)

Senaman Si Tommy

/