Pengikut

Oktober 28, 2013

Brosur Majlis Apresiasi Prasekolah

Awesome la pulak  rasanya design brosur ni kan..hihihi..
Minggu lepas meeting Jawatankuasa Prasekolah Daerah Maran dahpun diadakan..
so kami semua bagi kata putus untuk adakan Majlis Apresiasi Prasekolah untuk tahun ni..(sebelum ni memang belum pernah buat lagi)
Tempat memang belum confirm lagi tapi atas brosur just eela draf dulu..
Kami Jengka Kluster diberi tugas untuk buat brosur...iskh..diaorang taukan akak diaorang ni suka buat benda2 camni..so, walau hanya brosur..kami akan bagi yang terbaik...
Hah..inilah hasilnya dari zon kami :)


Oktober 24, 2013

Lawatan Sambil Belajar Murid Prasekolah ke Suria KLCC 2013

Lawatan Sambil Belajar Murid Prasekolah ke Suria KLCC
Tarikh : 23.10.2013 
Hari : Rabu
Tempat : Petrosains & Aquaria

Tentatif :

6.30 am -
berkumpul depan pintu pagar sekolah
7.00 am- 
bertolak
9.30 am - 
berhenti makan di Genting Sempah
10.30 am - 
sampai ke Suria KLCC
12.00 pm - 
masuk ke PetroSains
2.00 pm - 
rehat/ makan
3.00pm- 
masuk ke Aquaria
6.00 pm -
makan petang di KFC
7.00 pm- bertolak pulang

Alhamdulillah semua berjalan lancar dan selamat sampai.. Pada mulanya kitorang rancang nak pergi Kidzania..Tapi dah last minute pihak sana bagitau tarik 23hb tu dah full....ermm..stress skjp...so dah bincang dengan parent and pihak sekolah..kitorang tetap buat lawatan pd tarikh tersebut tp ukar ke lokasi lain...
Memang best :) Cikgu pun teruja sebab cikgu belum pernah pergi..budak2 tak payah cakapla...dapat teroka macam2..dapat tgk ikan besar..masing-masing nampak happy
cumanya bila dah lama2..dah samai ke petang paham2lah diorang ni..penat...apapun Thanks pd semua yang terlibat specially parent2 yang sporting belaka...maaf kalau ade kekurangan dr pihak kami...ni 1st time kami buat lawatan..hope tahun depan lagi ramai penyertaan dr murid dan parent...

* Layan gambar kat bawah ni ye :)..maaf kalau gambar cikgu terlebih dr gambar budak ye..hihihi..sebab kami memang giler posing*


 baru sampai...posing dulu

ni anak murid kesayangan :)
merangkap anak cikgu eela
@ Aquaria
Ikan Lampamyang berpusing

@Aquria

Confem  gambar atif lagi :)


with penglipur lara yang buat si Aulad terlopong skejap dengar sis ni bercerita
@ Petrosains

Story Telling times @ Petrosains

 Tengah tunggu turn nak masuk Petrosains

Kami orang kuat Prasekolah SKJ11


@ Karnival Sains

Atif again :)
Sesumpah ni sempat kasi smile maut punye :)
@ Aquaria KLCC
@Petrosains



with parents


Ijat yang paling comel :p
peace yoo...

Bijak Prasekolah Peringkat Negeri Pahang 2013


 Tahniah buat Arresya Atiqah & Muhd Hazreen Syahmi dr Prasekolah SK Jengka 11 yang terlibat dengan Bijak Prasekolah kategori Bahasa Inggeris mewakili Daerah Maran  ke Peringkat Negeri di Rompin pada 18.10.2013 lepas.. 
2 orang ni anak murid Cikgu Nur Saniah...tp cikgu tumpang bangga sebab cikgu yang ajar kamu masa kamu umur 5 tahun sampailah kamu boleh baca :)
Hope jadi insan yang berguna bila besar nanti..

Team Maran

Oktober 17, 2013

Lembaran Kerja Awal Sains

Sila save image je if nakkan lembaran ni ye..eela  sempat buat untuk aulad 5 tahun eela..2 hari ni eela CRK coz nak kena balik kampung :)
so, harus eela tinggalkan lembaran untuk aulad Eela..kalau tak...berpestala diorang...




Oktober 15, 2013

Kenal Huruf


Just simple idea..
Sarang telur yang dah tak guna tu kan...make up cantik2 and gantikan dengan telur tahan lama (bola pingpong kedai 2 ringgit)

Cuba anda fikirkan.. aktiviti apa ye sesuai  kita nak buat dengan menggunakan bbm ni????
Buka minda anda :)
Gembirakan murid anda...

Bahan Inovasi



Fun Kid Komputer 2020 :)

setakat ni aktiviti yang boleh eela buat dengan aulad..aktiviti mengecam huruf...
boleh jugak kalau nak buat sesi ajar mengeja perkataan ke :)

dekat belakang kad tu just tampal pelekat (alaa..tetiba forgot namanya apa..huhu) tapi selalu perasan kan pelekat dekat beg tu (hihihi) 
sebab tu eela guna kain felt untuk buat badan komputer tu..senang nak tampal apa 2..fleksibel..
and span yang eela lekatkan huruf tu sangatla lembut tau..kalau kite tekan je rasa soft sangat..hand on untuk aulad...ok ke ???
cume beli span basuh pinggan tu je..
jom buat... sekali sekala bagi kelainan kat budak kita..

Oktober 13, 2013

Mengenal Sukukata

KAD ULAT
Belajar mengeja kv dengan aktiviti menyeronokkan...
Gambar atas tu salah satu bahan yang eela guna untuk ajar aulad kenal sukukata...



Taman depan kelas

Sempat lagi eela ke kelas pagi tadi...bagi ikan makan...kesian...huhuhu...sekolah cuti 5 hari..laparlah kalau tak bagi makan. sejukla pagi ni...
Alhamdulillah... dah hampir 8 tahun eela kat sini...dah macam2 eela buat....
sayang nak tinggal :)



Sayur kubis makin besar

buah markisa 

sawi kerinting

Oktober 11, 2013

Pemantauan Prasekolah Terbilang Peringkat Negeri Pahang 2013


Alhamdulillah..Thank you Allah..
Selesai segalanya...
buat kali ke-3, skali lagi eela diberi kepercayaan oleh ppd untuk turut serta dalam Anugerah Prasekolah Terbilang mewakili daerah Maran..
awalnya memang eela dah tawar hati..tapi, tetap positifkan diri cuba buat yang terbaik.still percaya dengan kebolehan diri and cabar diri sendiri..
yang paling penting..eela buat semua ni utk kepuasan diri..takde lagi istilah nak bertanding untuk menang coz eela tau...mana kelemahan eela sebenarnya nak banding dengan cikgu2 lain yang turut serta dengan program ni..mereka semua hebat2..

Eela seorang guru, seorang isteri, seorang ibu, seorang student , seorang blogger yang terpaksa membahagikan masa n mencari ruang untuk eela tempuh semua ni..
BUKAN MUDAH  :)
I'm not perfect teacher.. I know ..




Thanks to
En. Radzi (PPD Pekan) 
En AB Rashid (GB SBT Seri Biram) 
 En Ramli (JU Prasekolah Pahang)






Tema Pekerjaan : Chef :: Piping Donut

colouful!!

 cute sangat donut amsyar ..peace :)

 donut nabiha paling comel..pandai dia deko :)





inilah hasilnya bila aulad jadi chef hari ni...
sekali sekala buat aktiviti macam ni memang best...
aulad enjoy and happy...

Moral : Yang 'sekali sekala' tu patut tukar kepada 'selalu'
Thanks anak2 cikgu ..luv u all

Ruang Dapur Prasekolah Aulad Bestari

 Kredit untuk PPM..cantik meja dia :)



Keceriaan dalam Kelas Prasekolah Aulad Bestari

 ruang alat tulis murid

 from MR DIY :)

 Sudut Sains dan Teknologi
 Sudut Kreativiti & Estetika

 Sudut Kerohanian Sikap & Nilai

 Peraturan dalam Kelas

  Attendance/ Gerai Buah-buahan

Ruang Circle time




 Mini Perpustakaan

 Sudut Awal Matematik


Kad Ulat kv & huruf telur :) bbm yang paling murid suka


Ruang makan


Related Posts with Thumbnails

Labels

Idealogi Cikgu Eela (91) Lembaran Kerja (52) Tema (44) Aktiviti murid (40) Craft (40) diari (34) BBM (32) Tunjang B.Malaysia (30) Hasil kerja murid (29) ABC (18) Clipart (17) keceriaan (17) Aktiviti Prasekolah (15) Kreativiti (15) Tunjang B.Inggeris (15) Tunjang STI (15) Nota Pendidikan Awal Kanak-Kanak (14) Asignment PRA (12) Cerita Kanak-Kanak (12) Info Semasa (12) Pengurusan Prasekolah (12) Aktiviti Prasekolah Zon Jengka (8) Banner (8) Download (8) LINUS (7) Nota Pendidikan Prasekolah (7) BBB (6) Brosur (6) Bulan Kemerdekaan (6) Decoration Class (6) Landskap pekebunan (6) Rekod Baca (6) menu PPM (6) Aktiviti menulis (5) Awal Matematik (5) Bunting (5) Creativity (5) Fizikal (5) ICT (5) Inovasi (5) Pemantauan (5) Theme (5) Bookmarks (4) FB Preschool Shoppe (4) Kolaj (4) Lagu Kanak-Kanak (4) Misi cuti sekolah (4) Origami (4) Takwim (4) Themes (4) Tunjang Kerohanian Sikap dan Nilai (4) Hiasan Kelas (3) Kenderaan (3) Lawatan (3) Motivasi Diri (3) Pekerjaan (3) Persediaan Awal Tahun (3) Tunjang Sosio Emosi (3) minggu orientasi (3) Aktiviti Sekolah (2) Anggota Badan (2) Boneka (2) FB Cikgu Group Eela (2) Pentaksiran (2) Playdough (2) Serangga (2) Tips (2) Tumbuh-tumbuhan (2) B.Malaysia Stem (1) Biodata Aulad Bestari (1) CNY (1) Cuaca (1) Diagram (1) Diorama (1) Grafik (1) Ilmu (1) Innovation (1) Institusi Awam (1) Jiran Saya (1) Kemudahan Awam (1) Kerja Cuti Sekolah (1) Logo (1) Pemulihan Khas (1) Pop up Card (1) Ringbook (1) Scrap Book (1) Socio-Emotional Stem (1) Stem STI (1) Stickers Board (1) Tema Kenderaan Darat (1) Theme Land Vehicle (1) Video (1) flipped classroom (1)

Senaman Si Tommy

/