CONTOH KUANTITI BAHAN MASAKAN UNTUK 25 ORANG MURID PRASEKOLAH
NASI GORENG
Sukatan
1 1/2 kilo beras
1/2 ekor ayam
5 biji telur
250gram sawi
10 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
4 sudu besar cili mesin
Perasa mengikut sesedap rasa
MEE GORENG
Sukatan
3 kilo mee kuning
1/2 ekor ayam
5 biji telur
250gram sawi
1/2 kilo taugeh
10 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
4 sudu besar cili mesin
Perasa mengikut sesedap rasa
NASI AYAM
Sukatan
1 1/2 kilo beras
1 1/2 ekor ayam
2 biji timun
1/2 biji salad
3 biji tomato
10 biji lada besar di mesin
15 ulas bawang putih (untuk nasi dan sup)
4 inci halia
MEE KARI
Sukatan
3 kilo mee kuning
1/2 ekor ayam
1 bungkus fishcake (200g)
1 bungkus fishball
1 biji kelapa (santan)
1 bungkus kecil rempah kari
250 gram sawi
1/2 kilo taugeh
10 ulas bawang putih
2 sudu besar cili mesin
Perasa mengikut sesedap rasa
MEE SUP
Sukatan
3 kilo mee kuning
1/2 ekor ayam
1 bungkus fishcake (200g)
1 bungkus fishball
1 1/2 bungkus rempah sup
250 gram sawi
1/2 kilo taugeh
2 biji lobak merah
10 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
Perasa mengikut sesedap rasa
NASI MINYAK
Sukatan
1 1/2 kilo beras
2 ekor ayam
2 biji timun (acar)
1 biji lobak merah (acar)
1 1/2 biji kelapa (santan)
2 bungkus kecil rempah kari
Sedikit campuran kulit kayu manis, buah pala, cengkih dan bunga lawang (tumis)
3 sudu minyak sapi
2 sudu butter
15 ulas bawang merah (nasi dan kuah)
8 ulas bawang putih (nasi dan kuah)
Perasa mengikut sesedap rasa
MEE HAILAM
Sukatan
3 kilo mee kuning
1/2 ekor ayam/ udang
1 bungkus fishcake
1 bungkus fishball
250 gram sawi
1/2 kilo taugeh
4 sudu tepung jagung
6 sudu kicap manis lemak
5 sudu sos tiram
10 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
Perasa mengikut sesedap rasa
NASI LEMAK AYAM
Sukatan
1 ½ kilo beras
2 ekor ayam
2 biji timun
1 biji kelapa
10 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
4 sudu besar cili mesin
1 inci halia
Perasa mengikut sesedap rasa
LAKSA LEMAK
Sukatan
2 ½ bungkus laksa (lebih kurang 1 ½ kg)
1 kilo ikan (direbus dan diambil isinya)
1 ½ biji kelapa (santan)
2 biji timun (dicincang)
½ kilo taugeh
150 gram kacang pjg (potong halus)
3 sudu besar lada hitam (ditumbuk/mesin halus)
10 ulas bawang merah
5 keping asam keping
Perasa mengikut sesedap rasa
JEMPUT UDANG
Sukatan
1 ½ kilo tepung gandum
½ kilo udang basah/ ayam / ikan bilis
1 bungkus mauripan
3 biji telur
50 sen daun bawang
½ kilo taugeh
2 biji bawang besar (dimayang)
Perasa mengikut sesedap rasa
2 ulasan:
sedapnya.. bak sikit.. hehe~
Assalamualaikum cikgu.... Blh x saya nak dapatkan Senarai menu standard makanan anak2 pra luar bandar Dan bandar...... Utk membuat rujukan
Catat Ulasan