Pengikut

Mac 12, 2012

PERMAINAN KEMAHIRAN ASAS MEMBACA DAN MENULIS

CHOO CHOO A TO Z



CARA GUNA:
-Tebuk lubang badan choo choo a to z
-Masukkan huruf yg dlm circle border yg dah dipotong tu dalam kotak
-Sediakan tali sepanjang badan choo choo dan lebihkan tali tu banyak sikit masa nak potong.

CARA PERMAINAN:
: murid duduk dlm bulatan besar.
: badan choo choo ni di susun secara rawak dekat tengah2 bulatan.
: guru memasangkan muzik dan murid pass kan kotak yang berisi huruf tadi pada kawan (ala-ala kotak beracunla)
: bila muzik berhenti..murid yang memegang kotak mengambil 1 kad huruf dalam kotak tersebut.
  murid itu pergi ke tengah bulatan dan mencari padanan huruf yg sama dgn huruf pd kad dan badan choo choo..
: Then murid untai tali pada badan choo choo yang telah di ambil tadi dan masukkan ke dalam lubang yg dah di
     tebuk... murid sebut huruf yang dah dipadankan dan bunyikan skali haiwan apa yg ada pada choo choo tu..
: u all teruskanla smpai 26 huruf ni siap di untai dan  menjadi keretapi yg sgt pnjang...
: confem cikgu teruja..n murid pun seronok sangat..

SEBENARNYA AKT NI UNTUK KEMAHIRAN ASAS MENULIS DAN MEMBACA MURID DAN NI SALAH SATU ASIGNMENT YANG I KENA BUAT..AND MACAM2 TUNJANG YG BOLEH DISEPADUKAN MENGIKUT KREATIVITI CIKGU UTK CREATE AKT NI..
so sesiapa yang nak beli bahan ni untuk asignment u all jugak..ela bg dlm bntuk PPT dengan harga RM30.00
tapi dengan syarat, jangan sesekali pulak u all SLIDESHARE or JUAL BAHAN ni pada orang lain yang dah makin berleluasa sekarang ni..tak taulah mana etika u all sebagai seorang pendidik..memang i tak nmpak...tapi Allah mengetahui segala-galanya..i memang tak rugi apa2 tapi u all memang takkan senang sampai bila2...sekian..

1 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

mohon share untuk pengajaran dan pembelajaran boleh? sesuai juga untuk pemulihan...

Related Posts with Thumbnails

Labels

Idealogi Cikgu Eela (88) Lembaran Kerja (49) Tema (37) Craft (36) BBM (29) Hasil kerja murid (29) diari (29) Aktiviti murid (28) Tunjang B.Malaysia (24) keceriaan (17) ABC (15) Aktiviti Prasekolah (15) Clipart (15) Kreativiti (15) Nota Pendidikan Awal Kanak-Kanak (14) Tunjang STI (13) Asignment PRA (12) Cerita Kanak-Kanak (12) Info Semasa (12) Pengurusan Prasekolah (12) Tunjang B.Inggeris (9) Aktiviti Prasekolah Zon Jengka (8) Download (7) LINUS (7) Nota Pendidikan Prasekolah (7) Banner (6) Brosur (6) Bulan Kemerdekaan (6) Decoration Class (6) Landskap pekebunan (6) Rekod Baca (6) menu PPM (6) Aktiviti menulis (5) Bunting (5) ICT (5) Pemantauan (5) Awal Matematik (4) BBB (4) Bookmarks (4) FB Preschool Shoppe (4) Inovasi (4) Lagu Kanak-Kanak (4) Misi cuti sekolah (4) Origami (4) Takwim (4) Creativity (3) Fizikal (3) Hiasan Kelas (3) Kenderaan (3) Kolaj (3) Lawatan (3) Motivasi Diri (3) Pekerjaan (3) Persediaan Awal Tahun (3) Tunjang Kerohanian Sikap dan Nilai (3) Tunjang Sosio Emosi (3) Aktiviti Sekolah (2) Anggota Badan (2) Boneka (2) Pentaksiran (2) Playdough (2) Serangga (2) Theme (2) Themes (2) Tumbuh-tumbuhan (2) B.Malaysia Stem (1) Biodata Aulad Bestari (1) Cuaca (1) Diagram (1) Diorama (1) FB Cikgu Group Eela (1) Grafik (1) Ilmu (1) Innovation (1) Institusi Awam (1) Jiran Saya (1) Kemudahan Awam (1) Kerja Cuti Sekolah (1) Logo (1) Pemulihan Khas (1) Pop up Card (1) Ringbook (1) Scrap Book (1) Socio-Emotional Stem (1) Stem STI (1) Stickers Board (1) Tema Kenderaan Darat (1) Theme Land Vehicle (1) Video (1)

Senaman Si Tommy

/