Pengikut

November 30, 2010

Craft::Number Potrait::



Materials:
Kad Manila
Kertas Warna
Gunting
Gam
Crayon






LANGKAH 1
Gunting kad manila bewarna hitam. (kalau ada gunting yang bila potong berbentuk geomatri tu lagi cantik)

LANGKAH 2
Gunting pula kad manila supaya berbentuk segi empat

LANGKAH 3
Gunting kertas bewarna yang berbentuk bulat.

LANGKAH 4

LANGKAH 5
Tampal dan gamkan kertas bewarna yang berbentuk bulat macam kat atas

LANGKAH 6
Gam nombor untuk membuat mata, alis, telinga, hidung, mulut dan rambut
Gunakan crayon untuk menghasilkan watak yang anda inginkan. Contoh kat atas tu ialah seorang wanita tua. Comel tak??..lip nye yang merah...dengan anting2 yg comel....hehehe...very nice!!

SELAMAT MENCUBA!!!







November 15, 2010

Hari APC & Graduasi Prasekolah 2010

Assalamualaikum...
dah lama betul Cikgu Eela x update blog...tambah lagi dah nak mula cuti nie....kemalasan melanda terlalu menjadi-jadi...
Nie ada sedikit bingkisan sempena Hari APC dan Graduasi Prasekolah yang baru selesai siang tadi...Tahun nie Cikgu Eela buat Pertandingan Pakaian Beragam..memang bestla...Thanks to all parent yang sanggup bersusah payah mencari baju yg sesuai utk anak masing2 and menyiapkan mereka...adat bertanding, ada yang menang dan ada yang kalah..yang penting sekali kita semua dah menang menyatukan dan merapatkan silaturrahim sesama kita....
Alhamdulillah...




Pelajar Harapan dan Pelajar Cemerlang
Pelajar Sahsiah Terpuji..

Lupe sangat nak snap pic Pelajar Galakan Membaca :(




November 07, 2010

Garden Diorama




MATERIALS:
Kotak kasut 
Kertas
EVA Foam
tanah liat
Krayon
Cat Acrylic
Gam
Gunting
bahan-bahan dekoratif: straw, manik-manik, kapas, dan lain2
mata (serangga)
Kad manila

LANGKAH 1
Gunakan kotak kasut jenis (tutup melekat ke tempat) dan kotak ubat nyamuk sebagai penahan seperti yang dilekatkan di atas.

LANGKAH 2
cat bahagian belakang kotak ini menggunakan cat arkilik.

LANGKAH 3
Bat bahagian dalam pula menggunakan warna yang berbeza. Anda juga boleh menggunakan kertas warna dan tampalkan sahaja mengikut citarasa anda. Kemudian gamkan sisi2 kotak supaya ianya lebih kemas.

LANGKAH 4
Tampalkan eva foam dan hiaskan seperti di atas. Kemudian, lekatkan pula kapas2 berbentuk awan di beberapa sudut.

LANGKAH 5
Bina tingkap menggunakan eva foam pelbagai warna.

LANGKAH 6
Hasilkan pula bunga matahari menggunakan kad manila bewarna dan straw minuman seperti di atas.

LANGKAH 7
Letakkan pula tanah liat dan bentukkan seperti di atas

LANGKAH 8
Gunting kertas dan jadikan daun berbentuk panjang dan cucukan pada tanah liat disudut kotak tersebut.

LANGKAH 9
Hasilkan bunga2 yang comel ini menggunakan eva foam, dan lekatkan spring pada bawah bunga tersebut. Lekatkan pada tanah liat.

LANGKAH 10




Hasilkan serangga2 seperti di atas.

LANGKAH 11
Susun atur serangga2 yang telah siap seperti di atas.


Inilah hasilnya..comel sangat kan!!!!...
Cikgu Eela pun belum cuba buat lagi..maybe untuk pnp next year kot baru boleh buat!!!...






Related Posts with Thumbnails

Labels

Idealogi Cikgu Eela (91) Lembaran Kerja (52) Tema (44) Aktiviti murid (40) Craft (40) diari (34) BBM (32) Tunjang B.Malaysia (30) Hasil kerja murid (29) ABC (18) Clipart (17) keceriaan (17) Aktiviti Prasekolah (15) Kreativiti (15) Tunjang B.Inggeris (15) Tunjang STI (15) Nota Pendidikan Awal Kanak-Kanak (14) Asignment PRA (12) Cerita Kanak-Kanak (12) Info Semasa (12) Pengurusan Prasekolah (12) Aktiviti Prasekolah Zon Jengka (8) Banner (8) Download (8) LINUS (7) Nota Pendidikan Prasekolah (7) BBB (6) Brosur (6) Bulan Kemerdekaan (6) Decoration Class (6) Landskap pekebunan (6) Rekod Baca (6) menu PPM (6) Aktiviti menulis (5) Awal Matematik (5) Bunting (5) Creativity (5) Fizikal (5) ICT (5) Inovasi (5) Pemantauan (5) Theme (5) Bookmarks (4) FB Preschool Shoppe (4) Kolaj (4) Lagu Kanak-Kanak (4) Misi cuti sekolah (4) Origami (4) Takwim (4) Themes (4) Tunjang Kerohanian Sikap dan Nilai (4) Hiasan Kelas (3) Kenderaan (3) Lawatan (3) Motivasi Diri (3) Pekerjaan (3) Persediaan Awal Tahun (3) Tunjang Sosio Emosi (3) minggu orientasi (3) Aktiviti Sekolah (2) Anggota Badan (2) Boneka (2) FB Cikgu Group Eela (2) Pentaksiran (2) Playdough (2) Serangga (2) Tips (2) Tumbuh-tumbuhan (2) B.Malaysia Stem (1) Biodata Aulad Bestari (1) CNY (1) Cuaca (1) Diagram (1) Diorama (1) Grafik (1) Ilmu (1) Innovation (1) Institusi Awam (1) Jiran Saya (1) Kemudahan Awam (1) Kerja Cuti Sekolah (1) Logo (1) Pemulihan Khas (1) Pop up Card (1) Ringbook (1) Scrap Book (1) Socio-Emotional Stem (1) Stem STI (1) Stickers Board (1) Tema Kenderaan Darat (1) Theme Land Vehicle (1) Video (1) flipped classroom (1)

Senaman Si Tommy

/