Pengikut

Januari 27, 2011

I LOVE mama & papa!!

Minggu nie tema Keluarga Saya....jom selitkan dengan aktiviti nih!!...memang penat sket coz nak sediakan bahan2 ni tuk budak, but..seriously...confirm,budak2 suka sangat dapat buat pop-up card nie...



 Kita kena sayangkan ibu bapa kita kerana tanpa mereka, kita xkan ada disiNI sekarang!!!...
I tunjukkan plak video nie kat diaorang...pastu takut2kan diaorang sket n buat cerita sedih..ha...siap ada yang nangis!! (eee...ada airmata kat mata teacher...hurm..rupenye teacher plak yang emosi tahap awan mendung).






How to make I LOVE DAD &MOM
Tiru dekat sini
v
v
v




Januari 26, 2011

Contoh Fail Meja PPM

Kepada PPM yang still belum tau macamna nak buat fail meja ..di bawah ni ada contoh....u all boleh copy n print n potostat satu bundle terus untuk 270-280 hari....pada I bukan susahpun coz cuma nak tick sahaja kerja yang u all buat ataupun tak...Jangan plak u all sedap je tick kan sedangkan u all tak buat kerja tu...kadang2 pentadbir mungkin tak tau..Tapi Allah nampak sama ada kita responsible atau tak dengan kerja yang kita buat...tu semua kena ambil kira jugak coz kita di bayar gaji untuk tugas itu!!!....Selamat menjalankan tanggungjawab!!!..

Rutin Mingguan


 Tugasan Harian
(Jumlah muka surat 270-280) Hari Bekerja


Tugasan semasa cuti hujung tahun

Januari 25, 2011

Sistem Pengurusan Prasekolah 2011

Kepada semua Guru Prasekolah di Pahang, u all boleh muat turun Sistem Pengurusan Prasekolah 2011 disini.

  • Fail Meja PPM
  • Rancangan Tahunan Pendidikan Islam
  • Standard Pembelajaran
  • Contoh Jadual Waktu Prasekolah
  • Anggaran Belanjawan Mengurus Prasekolah
  • Pentaksiran Perkembangan Murid Prasekolah
  • Contoh Rancangan Mengajar
  • Sistem Fail  Prasekolah
  • Web Tahunan
  • Instrumen Pemantauan Prasekolah
  • Butiran Maklumat Awal Rekod RM 

Januari 19, 2011

Resepi Playdough

Assalamualaikum..
I nak entry tentang resepi nak buat playdough coz ada yang still belum tau cara nak buatnye..but, klu u all bagi I bahan2nya secara online free pun, belum tentu I akan buat...Cikgu MALAS!!!..amboi..suka2 je gelaran ni bagi pada diri sendiri...Buject bila malas macam ni orang suka ke?....memang patutpun dapat gelaran ni...



Resipi playdough.
2 cawan gandum
2 cawan air
1 cawan garam
1 sudu besar minyak
2 1/2 sudu teh cream tar-tar
pewarna makanan

Cara membuatnya: Campurkan semua bahan kemudian panaskan atas api. Stir constantly sampai ia jadi seperti  mash potato. Lepas tu bolehlah dibahagikan untuk diletakkan pewarna.Selepas tu boleh bagi pada budak utk diuli menjadi doh. 


Kalau u all nakkan aktiviti yang menarik menggunakan playdough nie u all klik sini k!..
Blog Kak Mahani nie memang best!!
I pun ambik resepi ni dari blog dia sebenarnya...hehehee... 

Tadi ajar budak2 nie nyanyi this song...suke pulak diorang coz perkataannye yang simple n senang nak ingat...




no..no..no 
yes..yes..yes
please..please..please
thank you..

Januari 18, 2011

Adik Bijak ::

Masih dalam proses untuk kemaskini Buku Adik Bijak ni yang sebelum nie I namakannya Folio Baca..
Meh I nak luahkan sikit isi hati I nie..I sebenarnye teringin sangat nak  jadikan buku nie betul2 sebuah buku n dapat pasarkan di pasar malam kedai buku..besarkan cita2 I..but sampai sekarang still belum tercapai lagi..
Tujuan hasilkan buku sendiri ni bukan apa, susah nak cari buku yang banyak perkataan, so I pun tryla rajin2kan diri untuk buat sendiri..Dah habis baca Adik Bijak 1 ni I akan bagi pada budak Adik Bijak 2 pulak yang lebih kepada perkataan vokal gabungan, diftong, ayat2 pendek dan cerita2 mudah...Tahun ni dah masuk tahun ke-3 I gunakan buku ni...Insyaallah, kalau konsep rajin diamalkan, budak akan dapat...

Antara isi kandungan Buku Adik Bijak..
14 pages semua sekali..

I nie memang cepat bosan..so, tahun nie tukar cover baru..



.
.
.
.
.

 



Kolum kat atas nie spesel I buat untuk  parent anak murid I...nak tengok diaorang ni alert ke tak dengan anak masing2...



Kenal huruf 'a'

Hari ni masuk hari ke-3 ajar diaorang huruf a..Alhamdulillah..Tinggal sorang jer lagi yang macam confuse2 jer ngan huruf a..tapi yang still tonggang langgang tulis huruf a ada 2 orang...ha, kalau u all yang bukan cikgu pra ni nak taw..nampak macam senang jekan ajor budak abc je...cube u all duduk tempat we all sekarang...grenti u all tahan sehari jer...

harap2 budak I dah tak lupa lagi bila I tanya esok yang bentuk macam nie a* a macam ni jangan sesekali di ajar untuk budak tahap 1 yek.. ni..huruf ape yek???...


Seronok bila tengok diorang fokus je masa buat kerja..




"Apabila anda menuding jari terhadap kesilapan orang lain, sebenarnya tiga jari anda telah menuding kepada diri anda sendiri".



Uniform Hari Jumaat::

Ntah apa kena mengena monkey berjoget dapat pisang ngan tajuk entry kat ataspun tak taulah....u all layan jelah dengan otak I nie...huh..macam nak pitam pun ada...Agresifnya budak I ari nie...Maklumlah, perempuan ramai dari lelaki..dah macam shopping complex....suara I yang dah macam petir nipun, diorang buat macam xde apa2 jer...patut ker...memang patut I gigit telinga diaorang kan!!!...Esok datang sekolah semuanye dah xda telinga...tak pasal2 I dapat pergi honeymoon free kat jail kan...ohh no....
Cikgu2 jangan sesekali mendera mereka yang xtau ape2pun nie ok...tapi GB I kata kalau nak guna rotan diharuskan....
Ok..cukup omel lagi...
Erm...nampak tak uniform kat bawah nie...Nie uniform ari Jumaat...I suruh pakai Jumaat minggu nie..tapi, ramai dah yang exited pakai minggu kepas lepas...tinggal 2-3 orang je yang belum siap lagi..halau jer dari turut serta dalam sesi bergambar...hahaha....Cikgu JAHAT!






Januari 17, 2011

Pembetulan!!!!

Prrrittt!!!!....prrittt!!!!...nino..nino..nino...









Sat..sat...sat...nak buat pembetulan nih....psl jadual yg I entry baru nie..rupanye ramai yg bg komen psl masa kat jadual tu...memang xpatutkan..banyak betul salahnya...patut ke hukum gantung sampai mati??...oh tidak!!!...
ok..
Yang kat bawah ni I dah buat pembetulan dah...sowey ok...

.....hope tak salah lagi...kalau salah jugak, boikot je blog I nie...I redha...sob..sob..sob...




Januari 14, 2011

Deko Jadual::

 Ada yang buat permintaan pada I, bagila contoh macam mana nak buat jadual kelas..
hah...Jadual kelas I simple aje..tapi jadual pun nak glemerkan..tak patut kalau bagi I je yang glemer*wah..perasan glemer pulak..bakar blog ni baru tau...

Betulll....I cuma nak kongsi pada yang memerlukan aje coz I paham ada masanya kita memang akn blur n memerlukan bantuan untuk mencantikkan dan mencetuskan idea..kita memang banyak idea..tapi xtau macammane nak mengkretifkan idea tue (betul ke ayat nih)..

 I frust lagi tau coz ink printer kat kelas langsung zero...kalau tak dah lama I print color yang terang2 tu..nipun curik2 print kat office (black n white only)...x salahkan..salah ke???...alaa..time printer besou I tu dulu  tak rosak I lah guru yang paling murah hati bg cikgu2 lain guna tau..siap promote untuk ink color lagi...
Tapi kan bila printer pra tu dah rosak sekarang................................


Yang lama tukar baru!!

Yeay..Yeay...hari ni table2 I dapat skirt baru..I agak2 diaorang mesti seronok...itupun kalau dioarang diberi akal...tapi jauh sekali, perkara ini memang xkan berlaku..

Nie yang baru...











Nie yang lama...



Kemahiran menulis: 2 minggu di prasekolah

Kejap je rasa dahpun berlalu minggu kedua sekolah...I sampai dah tersengguk-sengguk menunggu semua pic kat bawah ni di upload..ntah nape, line celcom mlm nie macam nak kena sumpah je dari I..dulu ok, laju macam streamix..sejak 2menjak nie..buat hal plak lembab macam siput..time nak upload gambar je..mulalah sesi bercinta..huh....
*omel lagi..baru jer berazam dah taknak omel banyak2..Teringat pulak kisah pagi tadi tetiba masuk kelas tgk kerusi pusing I tu rendah semacam jek..selalu tinggi..tengah omel2 ngan PPM.. suruh dia betulkan, PPM I tanya ~camana boleh rendah..I cakap  taktaulah datang2 tgk memang dah rendah..semalam ok je* dlm ati, ni mesti keje anak dia jugak..huhuhu...
tetiba I dengar satu suara nih :: Cikgu berat..tula sebab kusi tu jadi camtu::
emm..betul jugak cakap awak tukan..agak2 berapa insuran yang mak awak bayar untuk mulut awak tu???*tambah sendiri...
Tulah dia..budak sekarang..cakap tu dah tak payah ditapis-tapis...bila di pikir balik..kelakarkan ....
Hehehe..cerita di atas memang xde kena mengena langsung dengan tajuk n gambar di bawah...

Aktiviti kat atas nie bertujuan untuk melembutkan jejari n menguasai koordinasi mata-tangan..

Buku garis tiga ni  I bagi pada setiap orang. untuk permulaan nie..I mulakan dulu dengan membentuk garis huruf..rupa2nya ramai lagi yang tak boleh menulis...walhalnya dah setahun diorang ni dok kat tadika...frust jugakkan..agak2 diaorang x pernah menulis ke??..confuse!!!!...



Sori la yek...dah puas I rotate pic ni tapi bila select tetap jadi cam ni jugak..so u all kene sengetkan ke kiri kepala u all untuk dapatkan bentuk yang tepat..exercise...

Emm..English I memang suam2 suku..tapi  I gagahkan jugakla ajar diorang dengan penuh confident skali...Tanpa rasa ada perasaan macam salahpun walaupun I tau kadang2 broken I memang tuggang langgang..
See!!!..tunggang langgang kan....




Hari ni baru bermulanya murid kenal, sebut, bunyikan n tulis huruf 'a'


Tulis aje banyak2 huruf a ok!!!...sapa xleh buat, teacher kerat ketuk jari dia..
*kejamkan...ish..kadang2, I gigit je telinga diaorang tau..seram x..seram x...

Jadi cikgu kena banyak sabarrrrrrr...


Related Posts with Thumbnails

Labels

Idealogi Cikgu Eela (91) Lembaran Kerja (52) Tema (44) Aktiviti murid (40) Craft (40) diari (34) BBM (32) Tunjang B.Malaysia (30) Hasil kerja murid (29) ABC (18) Clipart (17) keceriaan (17) Aktiviti Prasekolah (15) Kreativiti (15) Tunjang B.Inggeris (15) Tunjang STI (15) Nota Pendidikan Awal Kanak-Kanak (14) Asignment PRA (12) Cerita Kanak-Kanak (12) Info Semasa (12) Pengurusan Prasekolah (12) Aktiviti Prasekolah Zon Jengka (8) Banner (8) Download (8) LINUS (7) Nota Pendidikan Prasekolah (7) BBB (6) Brosur (6) Bulan Kemerdekaan (6) Decoration Class (6) Landskap pekebunan (6) Rekod Baca (6) menu PPM (6) Aktiviti menulis (5) Awal Matematik (5) Bunting (5) Creativity (5) Fizikal (5) ICT (5) Inovasi (5) Pemantauan (5) Theme (5) Bookmarks (4) FB Preschool Shoppe (4) Kolaj (4) Lagu Kanak-Kanak (4) Misi cuti sekolah (4) Origami (4) Takwim (4) Themes (4) Tunjang Kerohanian Sikap dan Nilai (4) Hiasan Kelas (3) Kenderaan (3) Lawatan (3) Motivasi Diri (3) Pekerjaan (3) Persediaan Awal Tahun (3) Tunjang Sosio Emosi (3) minggu orientasi (3) Aktiviti Sekolah (2) Anggota Badan (2) Boneka (2) FB Cikgu Group Eela (2) Pentaksiran (2) Playdough (2) Serangga (2) Tips (2) Tumbuh-tumbuhan (2) B.Malaysia Stem (1) Biodata Aulad Bestari (1) CNY (1) Cuaca (1) Diagram (1) Diorama (1) Grafik (1) Ilmu (1) Innovation (1) Institusi Awam (1) Jiran Saya (1) Kemudahan Awam (1) Kerja Cuti Sekolah (1) Logo (1) Pemulihan Khas (1) Pop up Card (1) Ringbook (1) Scrap Book (1) Socio-Emotional Stem (1) Stem STI (1) Stickers Board (1) Tema Kenderaan Darat (1) Theme Land Vehicle (1) Video (1) flipped classroom (1)

Senaman Si Tommy

/