Pengikut

Oktober 26, 2010

Latihan B.Malaysia dan Sains

Assalamualaikum....
Terdapat 4 slide untuk bahan di bawah..





klik sini  untuk download bahan di atas...


Oktober 22, 2010

Bahan Baca::

Assalamualaikum..
Sesiapa yang memerlukan bahan baca ini untuk aktiviti murid-murid di kelas boleh download disini.
 Ada 14 slide semua sekali iaitu 28 cerita. Cikgu-cikgu boleh edit sekiranya
 cerita yang saya buat ni dirasakan tak sesuai.....

Contoh slide tu seperti dibawah:


Nie contoh aktiviti yang saya jalankan dengan murid saya. Minta diaorang warna dan baca. Then, bentukkan buku....dah dapat 2 buah buku cerita pendek...Nie tahun depan pun boleh guna untuk anak murid baca....









Oktober 20, 2010

Let's Know!!! About This.....

Assalamualaikum...
Penat badan..mata mengantuk pun takpe yang penting dapat siapkan satu lagi BBM...dahpun minta izin GB nak ambil satu LCD sekolah nak letak kat kelas..tapi taktau la bila pula proses angkat mengangkat tu..terlalu leka dengan laptop sampai orang lalu kiri kanan pun dah tak sedar...nak mengangkat kaki ke bilik guru pun dah kurang...itulah dia CIKGU EELA....

Bagi yang memerlukan slide dibawah..bolehlah ke sidebar DOWNLOAD NOW!...download skali minus one London Bridge is Falling Down n clip video Wheel on the bus.....insyaallah kalau guna window VISTA gerenti slideshow berjalan lancar punya..tapi kalau guna window lain..saya pun tak sure sama ada lagu n video tu boleh dimainkn atau tak...cuba-cubalah ye......
konsep audio video setiap komputer berbeza bergantung pada window yang digunakan....(avi..wmv..wav.. @#%$**&%...pening)





Bila dah kering tekak ajar murid2 nie membaca..Cikgu Eela asyik batuk jer..tu yg kering tekak tu...
tryla cikgu buat aktiviti spelling pulak..suruh diaorang tulis dekat kertas and cikgu sebut perkataannya...emmm..yang betul semua tu apalagi..bagi la sticker kat diaorang....hehehe...



Nak guna worksheet nipun boleh juga!!!







Oktober 19, 2010

Next Year::Season Theme::

LEARNING ABOUT THE SEASON









kalau nakkan bahan2 nie
Assalamualaikum...
Sesiapa yg memerlukan slide Jom Baca di bawah, anda boleh download slide ini di sidebar DOWNLOAD NOW! ya..untuk dapatkan muzik sekali jgn lupa download lagu  if you happy and u know it -minus one!..
Ada 15 slide untuk baca ayat mudah ni bermula dengan perkataan, frasa dan ayat. Sesuai untuk murid yang sudah boleh membaca perkataan KV+KV dan KV+KVK.



 


 

Oktober 18, 2010

Oktober 16, 2010

Numerasi :: Waktu dan Masa

Assalamuaikum...
Hari ni saya sempat hasilkan 2 slide lagi lembaran kerja yang boleh anda copy sahaja dan save image tersebut di file anda..Agak frust juga coz tak dapat nak hasilkan lembaran kerja berkaitan duit syiling kerana  saya tak punya line drawing image duit syiling tersebut..Memakan masa untuk create sendiri...but saya akan cuba cari alternatif lain untuk hasilkannya..Lembaran sebegini memang sesuai untuk diberi pada murid prasekolah di hujung2 tahun ni sebagai persediaan awal untuk mereka hadapi Ujian LINUS ketika Tahun 1 nanti...









Oktober 12, 2010

Allah SWT lebih mengetahuinya::.

Mengapa Allah Tidak Makbulkan Doa Saya?


Nabil: Mama, semalam Nabilah lapar. Nabilah doa…Tapi, Allah tak datang-datang pun..Allah dah mati kot

Saya: Isy, Allah tak pernah mati, Nabilah (jawab saya ringkas kerana masih memikirkan jawapan yang terbaik untuk pernyataannya)

Nabil: oo..kalau macam tu, mungkin Allah tengah tidur..atau Allah sedang sibuk
(Kali ini saya menumpukan perhatian kepada pernyataan anak perempuan saya..)

Saya: Nabilah, Allah tak mati dan Allah tak pernah tidur dan Allah tidak sibuk. Allah tidak sama macam manusia.

Nabil: Tapi..kenapa Nabilah doa, Allah tak datang pun? (datang atau dalam erti kata lain maqbulkan)

Saya: Nabilah, adakalanya Allah tidak makbulkan doa kita pada masa itu. Tetapi Allah akan makbulkannya pada masa yang lain. Dan adakalanya, Allah tidak makbulkan doa kita di dunia, tetapi Allah akan makbulkannya bila kita tiba di akhirat nanti.

Allah tidak makbulkan doa kita pada masa itu adalah untuk kebaikan kita. Dan Allah simpan doa kita untuk dimakbulkan pada masa yang lain, kerana itu lebih baik untuk kita.

Adakalanya, Allah simpan doa kita..sampai ke akhirat sana. Bila sampai di sana nanti, kita berharap semua doa kita akan dimakbulkan hanya di sana sahaja kerana ganjaran yang Allah simpan untuk kita adalah sangat-sangat besar.
Yakinlah bahawa, setiap apa yang Allah tentukan untuk kita, baik ke..buruk ke…Itulah perkara yang TERBAIK untuk kita.
Jadi, dalam keadaan apa pun, kita kena terus berdoa. Kerana itu tandanya, kita yakin dan saaaayang pada Allah. ok?


Nabil: (^o^)



Nota:
Saya tidak pernah saya tahu, samada Nabilah boleh memahami jawapan saya atau pun tidak. Memandangkan usianya baru 4 tahun++.
Hakikatnya, semua jawapan yang saya berikan adalah datangnya daripada Allah. Semoga usaha kecil ini dapat menjadi asbab pertambahan iman Nabilah dan iman saya juga. Aamin

Petikan dari: UMMU SOLIHIN

Oktober 10, 2010

Pekerjaan ::clipart::

Assalamualaikum...
Jom kumpul bermacam clipart kat sini supaya senang untuk cikgu hasilkan BBM atau lembaran kerja..
Klik pada gambar agar lebih jelas dan besar...kemudian klik dan save image pada file anda!!!





























































Related Posts with Thumbnails

Labels

Idealogi Cikgu Eela (91) Lembaran Kerja (52) Tema (44) Aktiviti murid (40) Craft (40) diari (34) BBM (32) Tunjang B.Malaysia (30) Hasil kerja murid (29) ABC (18) Clipart (17) keceriaan (17) Aktiviti Prasekolah (15) Kreativiti (15) Tunjang B.Inggeris (15) Tunjang STI (15) Nota Pendidikan Awal Kanak-Kanak (14) Asignment PRA (12) Cerita Kanak-Kanak (12) Info Semasa (12) Pengurusan Prasekolah (12) Aktiviti Prasekolah Zon Jengka (8) Banner (8) Download (8) LINUS (7) Nota Pendidikan Prasekolah (7) BBB (6) Brosur (6) Bulan Kemerdekaan (6) Decoration Class (6) Landskap pekebunan (6) Rekod Baca (6) menu PPM (6) Aktiviti menulis (5) Awal Matematik (5) Bunting (5) Creativity (5) Fizikal (5) ICT (5) Inovasi (5) Pemantauan (5) Theme (5) Bookmarks (4) FB Preschool Shoppe (4) Kolaj (4) Lagu Kanak-Kanak (4) Misi cuti sekolah (4) Origami (4) Takwim (4) Themes (4) Tunjang Kerohanian Sikap dan Nilai (4) Hiasan Kelas (3) Kenderaan (3) Lawatan (3) Motivasi Diri (3) Pekerjaan (3) Persediaan Awal Tahun (3) Tunjang Sosio Emosi (3) minggu orientasi (3) Aktiviti Sekolah (2) Anggota Badan (2) Boneka (2) FB Cikgu Group Eela (2) Pentaksiran (2) Playdough (2) Serangga (2) Tips (2) Tumbuh-tumbuhan (2) B.Malaysia Stem (1) Biodata Aulad Bestari (1) CNY (1) Cuaca (1) Diagram (1) Diorama (1) Grafik (1) Ilmu (1) Innovation (1) Institusi Awam (1) Jiran Saya (1) Kemudahan Awam (1) Kerja Cuti Sekolah (1) Logo (1) Pemulihan Khas (1) Pop up Card (1) Ringbook (1) Scrap Book (1) Socio-Emotional Stem (1) Stem STI (1) Stickers Board (1) Tema Kenderaan Darat (1) Theme Land Vehicle (1) Video (1) flipped classroom (1)

Senaman Si Tommy

/