Pengikut

April 28, 2013

TEMA AIR :: MANDI

Gambar2 di bawah dah ceritakan segalanya :) memang aulad syok sangat...
sambil tu sempat jugak ajar konsep timbul tenggelam coz before nak ke kolam nie.. eela ngan aulad sempat buat origami kapal :)..
jom layan..









April 23, 2013

TEMA AIR

TEMA : AIR
Mengenali fungsi air : Membasuh pakaian

 Seronok sangat aulad dapat main air..

 Masing-masing bersungguh memberus kain tuala masing2

Sesi membilas kain....
(kolam ni baru siap dipasangkan mozek)
sementara ikan belum masuk...baik kita gunakan dulu kolam ni sebaik mungkin :)
kena pulak dengan Tema AIR minggu ni...

 Macam-macam gaya perah kain ada :)

Yup...aktiviti menyidai kain tuala yang dah siap di perah....


(^^) esok belajar 
Fungsi Air : Mandi
weee....cikgu pulak yang tak sabar..

April 21, 2013

Perkembangan Sosio Emosi (Penerapan Nilai Murni)

Tugasan kali ni Eela kena buat satu rancangan slot pengajaran di mana Eela perlu terapkan nilai-nilai murni dalam aktiviti tersebut. Thank cikgu Nia coz dah amalikan aktiviti ni.... Jom tengok nilai apa yang boleh dterapkan dalam aktiviti capan ni..

AKTIVITI:
CAPAN POKOK

.
  1. Guru menunjukkan pokok yang telah di cop menggunakan warna air untuk dijadikan daunnya
  2. Murid diminta menghasilkan gambar pokok seperti yang ditunjukkan oleh guru.
  3. Guru membuat tunjuk cara bagaimana menggunakan warna air untuk menghasilkan daun pada pokok.
  4. Murid diminta mencari pasangan masing-masing untuk menjalankan aktiviti.
  5. Guru menerapkan nilai kasih sayang dengan soalan jika kamu sayang kawan kamu, peluk mereka dengan erat dan jadikan mereka pasangan kamu.
  6. Murid memeluk pasangan masing masing.



  1.  Guru mengagihkan apron kepada setiap murid supaya pakaian mereka tidak terkena warna air
  2. Guru menerapkan pentingnya sikap tolong-menolong apabila kita berada dalam kesusahan.
  3. Murid dikehendaki menolong pasangan masing-masing mengikat apron yang dipakai.
  4.  Mereka juga di ajar menyebuat terimah kasih pada kawan yang telah mengikat tali apron tersebut.





  1.  Setiap pasangan dikehendaki duduk di tempat masing-masing untuk memulakan aktiviti
  2. Setiap pasangan diberikan lakaran pokok dan mereka dikehendaki bekerjasama dan bertolak ansur dalam menghasilkan daun-daun pada pokok.


  1. 1           Guru meminta murid mempamerkan hasil kerja masing-masing
    2.        Murid menyanyikan lagu “Tanya Sama Pokok” melalui video yang ditayangkan sambil 
           membuat pergerakan.


Kredit untuk : Cikgu Nur Saniah bt Abdul Rahman atas P&P yang sangat best...TQ AULAD BIJAK :)


April 17, 2013

Fail Pengurusan Prasekolah 2013

Alhamdulillah....
Dah siap pun 15 fail and profil murid... Isi dalam dia jangan tanya ye...huhuhu..
masih dalam proses menyiapkan coz kami guru prasekolah di Pahang sebenarnya masih samar-samar dengan content bahagian dalam file ni.. tak diberi taklimat yang lebih terperinci...sedangkan surat dari KPM dah dikeluarkan sejak bulan 12 tahun lepas... nak tak nak buat,  kami terpaksa akur menyediakan juga file ni bimbang andainya nazir turun ke sekolah.. inilah jugak yang dia minta..

Dah elok before ni tahun 2010 nak 19 file, and dah complete kami buat, tetiba kena buat yang lain pulak....
iyelah... SAYA YANG MENURUT PERINTAH...
so, positifkan diri..rombak semula file..
dah hampir setengah tahun still belum complete coz eela pun busy dengan assignment...bahagianya kalau sehari tu ada 30 jam... n  tak perlu tidur langsung.... ( dah bukan manusia pulak)....huhu
ok..nilah hasilnya fail2 yang dah siap di balut, di tulangkan...kredit utk PPM yang banyak menolong...




April 14, 2013

Grafik Clipart





Semua grafik clipart ni eela sayang sangat...hope pada yang dah milikinya jangan sesekali ambil 'untung atas angin' coz nak edit n design n nak cari lagi clipart yang comel2 ni bukanlah semudah yang anda lihat...Niat eela nak mudahkan kerja sahabat semua terutama sekali yg sedang belajarmacam eela  n tak sempat nak buat..then kalau rajin boleh jugak dijadikan bbm di kelas :)



 yang ni free je..ambikla...terdapat dalam koleksi grafik clipart :)
Related Posts with Thumbnails

Labels

Idealogi Cikgu Eela (91) Lembaran Kerja (52) Tema (44) Craft (40) Aktiviti murid (39) diari (34) BBM (32) Hasil kerja murid (29) Tunjang B.Malaysia (29) ABC (18) Clipart (17) keceriaan (17) Aktiviti Prasekolah (15) Kreativiti (15) Tunjang B.Inggeris (15) Tunjang STI (15) Nota Pendidikan Awal Kanak-Kanak (14) Asignment PRA (12) Cerita Kanak-Kanak (12) Info Semasa (12) Pengurusan Prasekolah (12) Aktiviti Prasekolah Zon Jengka (8) Banner (8) Download (8) LINUS (7) Nota Pendidikan Prasekolah (7) BBB (6) Brosur (6) Bulan Kemerdekaan (6) Decoration Class (6) Landskap pekebunan (6) Rekod Baca (6) menu PPM (6) Aktiviti menulis (5) Awal Matematik (5) Bunting (5) Creativity (5) Fizikal (5) ICT (5) Inovasi (5) Pemantauan (5) Theme (5) Bookmarks (4) FB Preschool Shoppe (4) Kolaj (4) Lagu Kanak-Kanak (4) Misi cuti sekolah (4) Origami (4) Takwim (4) Themes (4) Tunjang Kerohanian Sikap dan Nilai (4) Hiasan Kelas (3) Kenderaan (3) Lawatan (3) Motivasi Diri (3) Pekerjaan (3) Persediaan Awal Tahun (3) Tunjang Sosio Emosi (3) minggu orientasi (3) Aktiviti Sekolah (2) Anggota Badan (2) Boneka (2) FB Cikgu Group Eela (2) Pentaksiran (2) Playdough (2) Serangga (2) Tips (2) Tumbuh-tumbuhan (2) B.Malaysia Stem (1) Biodata Aulad Bestari (1) CNY (1) Cuaca (1) Diagram (1) Diorama (1) Grafik (1) Ilmu (1) Innovation (1) Institusi Awam (1) Jiran Saya (1) Kemudahan Awam (1) Kerja Cuti Sekolah (1) Logo (1) Pemulihan Khas (1) Pop up Card (1) Ringbook (1) Scrap Book (1) Socio-Emotional Stem (1) Stem STI (1) Stickers Board (1) Tema Kenderaan Darat (1) Theme Land Vehicle (1) Video (1)

Senaman Si Tommy

/