Pengikut

Januari 19, 2011

Resepi Playdough

Assalamualaikum..
I nak entry tentang resepi nak buat playdough coz ada yang still belum tau cara nak buatnye..but, klu u all bagi I bahan2nya secara online free pun, belum tentu I akan buat...Cikgu MALAS!!!..amboi..suka2 je gelaran ni bagi pada diri sendiri...Buject bila malas macam ni orang suka ke?....memang patutpun dapat gelaran ni...



Resipi playdough.
2 cawan gandum
2 cawan air
1 cawan garam
1 sudu besar minyak
2 1/2 sudu teh cream tar-tar
pewarna makanan

Cara membuatnya: Campurkan semua bahan kemudian panaskan atas api. Stir constantly sampai ia jadi seperti  mash potato. Lepas tu bolehlah dibahagikan untuk diletakkan pewarna.Selepas tu boleh bagi pada budak utk diuli menjadi doh. 


Kalau u all nakkan aktiviti yang menarik menggunakan playdough nie u all klik sini k!..
Blog Kak Mahani nie memang best!!
I pun ambik resepi ni dari blog dia sebenarnya...hehehee... 

1 ulasan:

Mahani@mamahomeschool berkata...

Assalamualaikum cikgu eela,
tumpang glamour pulak anak2 saya ni kat blog cikgu eela ;)
Anyway, thanks dan harap dpt terus berkongsi idea & pengalaman mengajar dari cikgu eela yg lebih berpengalaman & bertauliah :)

Related Posts with Thumbnails

Labels

Idealogi Cikgu Eela (91) Lembaran Kerja (53) Tema (45) Aktiviti murid (40) Craft (40) diari (34) BBM (32) Tunjang B.Malaysia (30) Hasil kerja murid (29) ABC (18) Clipart (17) keceriaan (17) Tunjang B.Inggeris (16) Aktiviti Prasekolah (15) Kreativiti (15) Tunjang STI (15) Nota Pendidikan Awal Kanak-Kanak (14) Asignment PRA (12) Cerita Kanak-Kanak (12) Info Semasa (12) Pengurusan Prasekolah (12) Aktiviti Prasekolah Zon Jengka (8) Banner (8) Download (8) LINUS (7) Nota Pendidikan Prasekolah (7) BBB (6) Brosur (6) Bulan Kemerdekaan (6) Decoration Class (6) Landskap pekebunan (6) Rekod Baca (6) menu PPM (6) Aktiviti menulis (5) Awal Matematik (5) Bunting (5) Creativity (5) Fizikal (5) ICT (5) Inovasi (5) Pemantauan (5) Theme (5) Bookmarks (4) FB Preschool Shoppe (4) Kolaj (4) Lagu Kanak-Kanak (4) Misi cuti sekolah (4) Origami (4) Takwim (4) Themes (4) Tunjang Kerohanian Sikap dan Nilai (4) Hiasan Kelas (3) Kenderaan (3) Lawatan (3) Motivasi Diri (3) Pekerjaan (3) Persediaan Awal Tahun (3) Tunjang Sosio Emosi (3) minggu orientasi (3) Aktiviti Sekolah (2) Anggota Badan (2) Boneka (2) FB Cikgu Group Eela (2) Pentaksiran (2) Playdough (2) Serangga (2) Tips (2) Tumbuh-tumbuhan (2) B.Malaysia Stem (1) Biodata Aulad Bestari (1) CNY (1) Cuaca (1) Diagram (1) Diorama (1) Grafik (1) Ilmu (1) Innovation (1) Institusi Awam (1) Jiran Saya (1) Kemudahan Awam (1) Kerja Cuti Sekolah (1) Logo (1) Pemulihan Khas (1) Pop up Card (1) Ringbook (1) Sayur-Sayuran (1) Scrap Book (1) Socio-Emotional Stem (1) Stem STI (1) Stickers Board (1) Tema Kenderaan Darat (1) Theme Land Vehicle (1) Video (1) flipped classroom (1)

Senaman Si Tommy

/